Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

ANTHOCYAN PIGMENT HARVESTED FROM PLANT ROW MATERIAL BY DEHYDROFREEZING

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-4-50-51

Abstract

The anthocyan pigments content such biologically active components as vitamins, glycosides, organic acids, aromatic substances, microelements, etc. The anthocyan pigment harvested from cranberry fruits by dehy' drofreezing was studied. The features and changing during storage of cranberry fruits are shown.

About the Authors

S. V. Murashev
St.Petersburg National Research University of Information Technologies, Mechanics and Optics Institute of Refrigeration and Biotechnology
Russian Federation
191002, Russia, St.Petersburg, Lomonosova Street, 9


M. E. Zhemchuzhnikova
St.Petersburg National Research University of Information Technologies, Mechanics and Optics Institute of Refrigeration and Biotechnology
Russian Federation
191002, Russia, St.Petersburg, Lomonosova Street, 9


V. G. Verzhuk
All-Russian Research Institute of Plant Industry by N.I. Vavilov of RAAS
Russian Federation
190000, Russia, St.Petersburg, Bolyshaya Morskaya Street, 44
Tel.: (812)3144732


References

1. Танчев С.С. Антоцианы в плодах и овощах / С.С. Танчев. – М.: Пищевая промышленность, 1980. – 304 с.

2. Мокеев А.Н. Красители из природного сырья для улучшения цвета и качества продуктов питания // Пищевые ингридиенты: сырье и добавки. – 2001. – №1. – С. 18-19.

3. Болотов В.М. Пищевые красители: классификация, свойства, анализ, применение / Болотов В.М., Нечаев А.П., Сарафанова Л.А. – СПб.: ГИОРД, 2008. – 240 с.

4. Кричман Е.С. Натуральные пищевые красители и их применение в пищевой промышленности // Пищевые

5. ингридиенты: сырье и добавки. – 2001. – №1. – С. 20-21.

6. Болотов В.М. Применение натуральных красителей при производстве мармелада // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2009. – №2. – С. 33-34.

7. Харламова О.А., Кафка Б.В. Натуральные пищевые красители. – М.: Пищевая промышленность. – 1979. – 191 с.

8. Мурашев С.В., Болейко Л.А., Вержук В.Г. и др. Определение свойств и практическое применение антоцианового пигмента из ягод клюквы (Oxycoccus Hill.) // Кондитерское производство. – 2011. – № 2. – С.8-11.

9. БолейкоЛ.А., Мурашев С.В., Вержук В.Г. и др. Исследование свойств и практическое применение антоцианового пигмента, полученного из ягод клюквы методом лиофильной сушки. // Электронный научный журнал «Процессы и аппараты пищевых производств», 2011. – № 2. – http: www.open-mechanics.com/journals

10. Мурашев С.В., Болейко Л.А., Вержук В.Г. Исследование свойств и практическое применение антоцианового пигмента, полученного из ягод аронии черноплодной методом лиофильной сушки. // Электронный научный журнал «Процессы и аппараты пищевых производств», 2012. – № 2. – http: www.open-mechanics.com/journals


Review

For citations:


Murashev S.V., Zhemchuzhnikova M.E., Verzhuk V.G. ANTHOCYAN PIGMENT HARVESTED FROM PLANT ROW MATERIAL BY DEHYDROFREEZING. Vegetable crops of Russia. 2013;(4):50-51. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-4-50-51

Views: 1270


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)