CHARACTERISTICS OF GREEN AND SPICED HAROMATIC CROPS
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-2-42-45
Abstract
The characteristics that are typical for all leaved crops were identified in the studied green and spiced-aromatic crops. Maximal amount of the total antioxidants per 1 g of raw material is accumulated in juvenile leaves, flowers, and inflorescences. Total antioxidant content is decreased in old leaves of plants.
About the Authors
M. S. GinsRussian Federation
V. A. Kharchenko
Russian Federation
V. K. Gins
Russian Federation
A. A. Baykov
Russian Federation
P. F. Kononkov
Russian Federation
I. T. Ushakova
Russian Federation
References
1. Свидетельство № 31–07 об аттестации МВИ. Методика выполнения измерений содержания антиоксидантов в напитках и пищевых продуктах, биологически активных добавках, экстрактах лекарственных растений амперометрическим методом, разработанная ОАО НПО «Химавтоматика», аттестованная в соответствии с ГОСТ Р8.563–96, ГОСТ Р ИСО 5725–2002 / Федеральное государственное унитарное предприятие «Всероссийский научно–исследовательский институт метрологической службы». Дата выдачи 4 мая 2007 г.
2. Buratti S., Pellegrini N., Brenna O.V., Mannino S. Rapid electrochemical method for the evaluation of the antioxidant power of some lipophilic food extracts // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2001.– V. 49.– P. 5136–5141.
3. Гинс М.С., Гинс В.К., Кононков П.Ф., Байков А.А., Торрес Миньо Карлос, Романова Е.В., Лапо О.А. Методика анализа суммарного содержания антиоксидантов в листовых и листостебельных овощных культур. Учебно–методическое пособие. – М.: РУДН, 2013. –47 с.
4. Шевченко Ю.П., Ушакова И.Т., Курбаков Е.Л., Харченко В.А., Пивоваров В.Ф., Гинс М.С. Селекционное достижение № 61399/8653306 Базилик овощной. Сорт: Восторг.
Review
For citations:
Gins M.S., Kharchenko V.A., Gins V.K., Baykov A.A., Kononkov P.F., Ushakova I.T. CHARACTERISTICS OF GREEN AND SPICED HAROMATIC CROPS. Vegetable crops of Russia. 2014;(2):42-45. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-2-42-45