Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

CHARACTERISTICS OF GREEN AND SPICED HAROMATIC CROPS

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-2-42-45

Abstract

The characteristics that are typical for all leaved crops were identified in the studied green and spiced-aromatic crops. Maximal amount of the total antioxidants per 1 g of raw material is accumulated in juvenile leaves, flowers, and inflorescences. Total antioxidant content is decreased in old leaves of plants.

About the Authors

M. S. Gins
All Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production
Russian Federation


V. A. Kharchenko
All Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production
Russian Federation


V. K. Gins
All Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production
Russian Federation


A. A. Baykov
All Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production
Russian Federation


P. F. Kononkov
All Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production
Russian Federation


I. T. Ushakova
All Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production
Russian Federation


References

1. Свидетельство № 31–07 об аттестации МВИ. Методика выполнения измерений содержания антиоксидантов в напитках и пищевых продуктах, биологически активных добавках, экстрактах лекарственных растений амперометрическим методом, разработанная ОАО НПО «Химавтоматика», аттестованная в соответствии с ГОСТ Р8.563–96, ГОСТ Р ИСО 5725–2002 / Федеральное государственное унитарное предприятие «Всероссийский научно–исследовательский институт метрологической службы». Дата выдачи 4 мая 2007 г.

2. Buratti S., Pellegrini N., Brenna O.V., Mannino S. Rapid electrochemical method for the evaluation of the antioxidant power of some lipophilic food extracts // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2001.– V. 49.– P. 5136–5141.

3. Гинс М.С., Гинс В.К., Кононков П.Ф., Байков А.А., Торрес Миньо Карлос, Романова Е.В., Лапо О.А. Методика анализа суммарного содержания антиоксидантов в листовых и листостебельных овощных культур. Учебно–методическое пособие. – М.: РУДН, 2013. –47 с.

4. Шевченко Ю.П., Ушакова И.Т., Курбаков Е.Л., Харченко В.А., Пивоваров В.Ф., Гинс М.С. Селекционное достижение № 61399/8653306 Базилик овощной. Сорт: Восторг.


Review

For citations:


Gins M.S., Kharchenko V.A., Gins V.K., Baykov A.A., Kononkov P.F., Ushakova I.T. CHARACTERISTICS OF GREEN AND SPICED HAROMATIC CROPS. Vegetable crops of Russia. 2014;(2):42-45. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-2-42-45

Views: 1067


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)