CREEPING THYME (THYMUS SERPYLLUM L.) CV. ALEKSANDRIT
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-3-4-70-73
Abstract
Data of origin of the creeping thyme (Thymus serpyllum L.), its morphological characteristics, and biochemical composition are presented. There is multipurpose utilization of this crop: seasonings, aromatizing of drinks, in perfumery, in medicine as antiseptic, in landscaping. The farming culture, biological specificity of creeping thyme, and characteristic of new cultivar Aleksandrit are described.
About the Authors
I. T. UshakovaRussian Federation
V. A. Kharchenko
Russian Federation
References
1. Атлас лекарственных растений СССР. – М., 1962.
2. Банаева Ю.А., Покровский Л.М., Ткачев А.В. Исследование химического состава эфирного масла представителей рода Thymus L. // Химия растительного сырья. – 1999. – № 3. –C. 41-48.
3. Гогина Е.Е. Изменчивость формообразование в роде Thymus L. Автореф. дис. д. биол. наук. М., 1983. – 48 с.
4. Губанов И. А. и др. 1130. Thymus serpyllum L. - Тимьян, или Чабрец ползучий, или Богородская трава // Иллюстрированный определитель растений Средней России. В 3 т. - М.: Т-во науч. изд. КМК, Ин-т технолог. иссл., 2004. – Т. 3.
5. Рабжаева А.Н. Особенности накопления биологически активных веществ thymus baicalensis serg в зависимости от экологических факторов. Автореф. к. биол. наук. Улан-Уде, 2010. – 43с.
6. Senatore F. J. // Agric. Food. Chem. 1996. – №44. – P. 1327–1332
Review
For citations:
Ushakova I.T., Kharchenko V.A. CREEPING THYME (THYMUS SERPYLLUM L.) CV. ALEKSANDRIT. Vegetable crops of Russia. 2015;(3-4):70-73. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-3-4-70-73