Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

DEVELOPMENT OF BREEDING VALUABLE BIOTYPES IN RED BEET WITH THE USE OF STECKLING CULTURE

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-3-24-27

Abstract

The long period of time needed for production of homozygous ms-and mf-lines in biennial crop is a problem in development of heterotic hybrids in red beet. The use of steckling culture and protected cultivation technology are the  suitable methods  to  speed  up  the  development  of breeding lines. However, the relationship between exhibition of CMS trait in seed plants and horticulturally valuable traits of steckling is very important aim of the study to be considered. The study was performed in 2012-2014. The red  beet  inbreeding  lines (I2-I5), obtained  through steckling culture in low-volume technology under protected cultivation condition were used as a plant material for the study. The generations that were obtained were from cultivar population ‘Nezhnost’ and a hybrid population of foreign origin. As a result, it was shown that one of criterions of indirect selection of ms-form in inbreeding generation may be the fast-maturity of stecklings that determined their yield weight at harvesting. The average weight of steckling belonging to sterile plants in progenies of different inbreeding generations, not depending on the time of harvesting was higher than in fertile plants. Therefore, probability to select the valuable ms-forms among groups of fast-maturing  plants with  greater weight  of steckling was higher. The selection of stecklings from smaller size groups of middle maturing and late maturing inbreeding progenies is required to  develop valuable mf-lines with high ability for fertility maintaining.

About the Authors

M. I. Fedorova
Federal State Budgetary Research Institution ‘All-Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production’
Russian Federation
Selectionnaya St. 14, Odintsovo region, Moscow oblast, p. VNIISSOK, 143080


S. A. Vetrova
Federal State Budgetary Research Institution ‘All-Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production’
Russian Federation
Selectionnaya St. 14, Odintsovo region, Moscow oblast, p. VNIISSOK, 143080


E. G. Kozar
Federal State Budgetary Research Institution ‘All-Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production’
Russian Federation
Selectionnaya St. 14, Odintsovo region, Moscow oblast, p. VNIISSOK, 143080


V. A. Zayachkovskyi
Federal State Budgetary Research Institution ‘All-Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production’
Russian Federation

Selectionnaya St. 14, Odintsovo region, Moscow oblast, p. VNIISSOK, 143080



References

1. Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию. Москва 2017. – С.207-209.

2. Балков И.Я. Селекция сахарной свеклы на гетерозис. – М., 1978. – 166 с.

3. Энциклопедия рода Beta: биология, генетика и селекция свеклы. /под ред. Малецкого С.И. с соавторами. – Новосибирск. 2010. С. 542-554.

4. Корниенко А.В., Моргун А.В., Труш С.Г. Селекция свеклы на гетерозис (Beta vulgaris L.). – Воронеж, 2007. – 255 с.

5. Федорова М.И., Ветрова С.А., Козарь Е.Г. Особенности размножения инбредных потомств свеклы столовой при селекции на гетерозис // Сб. научн. тр. Молекулярная и прикладная генетика. Минск, 2013. –Т.14 – С. 121-129.

6. Ветрова С.А. Оценка и отбор исходного материала для селекции на гетерозис свеклы столовой (Beta vulgaris L.). /Автореф. Канд дисс. – М. -2011. -25 с.

7. Ветрова С.А., Фёдорова М.И. Использование инбридинга для получения стерильных форм свёклы столовой // Гавриш. – 2010. – №5. – С.36-38.

8. Заячковский В.А. Разработка методов гетерозисной селекции столовой свеклы./ Автореф. дисс.канд. сельско-хозяйственных наук. – М., 2000. – 24с.

9. Федорова М.И., Ветрова С.А., Козарь Е.Г. Особенности фенотипического проявления признака ЦМС семенных растений свеклы столовой. // Овощи России. 2011. -3(12). – С. 18-23.

10. Трофименко М.С. Выращивание маточной свеклы способом штеклингов // Сахарная свекла. – 1962. – №3.

11. Федорова А.И. Выращивание маточной свеклы способом штеклингов // Сахарная свекла. – 1962. – №1.

12. Фомичев А.М. Метод штеклингов в семеноводстве кормой свеклы // Селекция и семеноводство. – 1978.

13. Данвелл Д.М. Культура гаплоидных клеток // Биотехнология растений: культура клеток / Пер. с англ. под ред. Р.Г. Бутенко. – М.: Агропромиздат, 1989. – С.33-51.

14. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. М.: Агропромиздат, 1965. – 351 с.

15. Ветрова С.А., Фёдорова М.И., Козарь Е.Г. Инбредные потомства штеклингов − источник отбора мужски стерильных форм свеклы столовой// Мат-лы межд. научно-практ. конф. «Наука, инновации и международное сотрудничество молодых ученых-аграриев», 23-24 декабря 2016 г. – Орел. – 2016. – С.57-62.


Review

For citations:


Fedorova M.I., Vetrova S.A., Kozar E.G., Zayachkovskyi V.A. DEVELOPMENT OF BREEDING VALUABLE BIOTYPES IN RED BEET WITH THE USE OF STECKLING CULTURE. Vegetable crops of Russia. 2017;(3):24-27. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-3-24-27

Views: 854


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)