Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

THE TESTING OF MYCORRHIZAL PREPARATIONS «MICEFIT» AND «MYKONET» AT CUCUMBER CULTIVATION

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-2-74-77

Abstract

The influence of the pre-sowing soaking of seeds into the solution of Indian “Mykonet” (Mn) and Russian “Micefit” (Mc) on the different phases of development, morphometric and biochemical indices of cucumber has been studied. The both preparations stimulated seed germination, growth, and development of plants. The Mn contents a mushrooms’ spores, which improve the content of soil beneficial microflora. It can explain the prolong stimulation of this preparation and its efficiency. The Mc contents only mushrooms’ metabolites, which made it less effective in the stimulation of growth and development of the plants. The both preparations improved the development of all phenological phases, increased yield because of earlier and prolonged fruiting. The seed productivity and seed weight were also increased. During two-years investigations, application of the Mn has increased the yield and seed productivity up to 15-18%, while the Mc has increased the yield and seed productivity up to 12-16%. The biochemical characteristics (dry matters, sugars) were also improved.

About the Authors

K. G. Azaryan
Yerevan State University
Armenia


L. M. Tadevosyan
Scientific Center of Vegetable, Melon and Industrial Crops MA
Armenia


A. A. Trchounyan
Yerevan State University
Armenia


References

1. Безуглова ОС. Удобрения и стимуляторы роста. Феникс. – 2002.– 320 с.

2. Джувеликян ХА. Экология и человек. Воронеж. 1999. – 260 с.

3. Popov YuG, Azaryan KG, Petrossyan MT et al. Hormon-like influence of bacterial melanin on the cultivated plants. Revue of Cytology et Biology vegetales - Le Botaniste. 2005.– 28: 252-259.

4. Азарян КГ, Петросян МТ, Татевосян ЛМ и др.. Применение бактериального меланина при выращивании овощных культур. Материалы Международной конференции “Современные направления в развитии научных исследований в овощеводстве и «картофелеводстве». 2008.– С. 73-78.

5. Azaryan КG, Popov YuG, Hovsepyan AS, et al. Perspectives of Natural Stimulators Application in Plant Cultivation. Proceedings of the Eurasian Symposium on Vegetables and Greens. Acta Horticulture, 2014; (1033): 65-75.

6. Азарян КГ, Мелконян ЭА. Эффективность биопрепаратов при выращивании декоративных растений. Биол. журн. Арм. 2014.– 66(4).– С.42-50.

7. Аладина О, Акимова С, Никиточкин Д, и др.. Мицефит в акклиматизации in vitro растений малины (Rubus idaeus L). Izw. TSHA, 2010. – №(7).– С. 123-127.

8. Георгиева О. Использование регулятора роста Мицефит при производстве рассады перца. //Овощи России.– 2013.– №2. – С. 59-62.

9. Азарян КГ, Тадевосян ЛМ. Использование биопрепаратов при выращивании огурца. //Вестник аграрной науки. – 2014. – 3(57). – С. 13-17.

10. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта./ 1985. 11. Петербургский АП. Практикум по агрономической химии. /1968.

11. Азарян КГ, Пахлеванян АМ. Испытание бактериального меланина на культуре дыни. “Состояние и перспективы научных исследований по картофелеводству, овощеводству и бахчеводству” Материалы международной научно-практической конференции, посв. 65-летию КазНИИ картофелеводства и овощеводства. /2011. – С.111-115.

12. Тоноян ЛЕ, Петросян МТ, Азарян КГ, и др. Влияние бактериального меланина на рост и развитие огурца в культуреinvitro и invivo. Уч. зап. ЕГУ, 2010. – №(1).– С. 50-55.


Review

For citations:


Azaryan K.G., Tadevosyan L.M., Trchounyan A.A. THE TESTING OF MYCORRHIZAL PREPARATIONS «MICEFIT» AND «MYKONET» AT CUCUMBER CULTIVATION. Vegetable crops of Russia. 2016;(2):74-77. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-2-74-77

Views: 1100


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)