Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

ADAPTABILITY OF BIOCHEMICAL PARAMETERS OF CARROT (DAUCUS CAROTA L.) OF VNIISSOK’S BREEDING AND ESTIMATION OF BACKGROUND IN MOSCOW REGION

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-2-12-18

Abstract

Intervarietal and ecological variability of biochemical parameters of six varieties and hybrids of Daucus carota L. of VNIISSOK’s breeding was studied. These data can be used for breeding of carrot for consistent high quality of product.The sources of high potential of such traits as the “total carotenoid content” (Moscowskay Zimnya A-515, Nantskya 4, Minor), the “total sugars” (Marlinka, Mars F1), the “content monosaccharides” (Gribovchanin F1) were identified. The sources of stability of biochemical parameters were identified. They are cv. Nantskya 4 and Minor (for the trait of the “total carotenoids”), cv. Marlinka and Moscowskay Zimnya A-515 (for the trait of the “total sugars), and hybrid Gribovchanin F1 (for the trait of the “total monosaccharides”). The environment of Moscow and Bryansk regions was used as a background for selection for adaptability of such traits as “total sugar content”, “total carotenoids”, and “nitrate content”. Along with the ecologo-geographic method, the step-type sowing method can be used. The most informative factor for evaluation of traits adaptability is a quality crop production developed at the first sowing time (6th May, 1st May, 5th May) and the second sowing time (16th May, 10th May, 15th May). Demonstration of stability of main biochemical parameters of carrot varieties and hybrids was determined. The possibility of screening of adaptable genotypes for traits of product quality, which depend on sowing time, was shown.

About the Authors

E. G. Dobrutskaya
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production»
Russian Federation
143080, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14


A. M. Smirnova
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production»
Russian Federation
143080, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14


A. V. Molchanova
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production»
Russian Federation
143080, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14


References

1. Борисов В.А. Качество и лежкость овощей. /В.А. Борисов, С.С. Литвинов, А.В. Романова // - М.: ВНИИО, 2003. – 625 с.

2. Видякина Т.Д., Добруцкая Е.Г., Пивоваров В.Ф. /Селекция и семеноводство овощных и бахчевых культур: научные труды. /РАСХН, ВНИИССОК. - М., 2000. - С. 48-52.

3. Голубкина Н.А. Качество овощной продукции. // Овощи России. - 2008. № 1-2. - С. 61-63.

4. Ермаков А.И. Методы биохимических исследований. /А.И. Ермаков, В.В. Арасимович, Н.П. Ярош, Ю.А. Перуанский, Г.А. Луковникова, М.И. Иконникова. Л. Агропромиздат. 1987. – 430 с.

5. Кильчевский А.В., Хотылева Л.В. Метод оценки адаптивной способности и стабильности генотипов, дифференцирующей способности среды // Генетика. - 1985. - Т. 21. - №9. – С. 14-18.

6. Кононков П.Ф., Гинс В.К., Пивоваров В.Ф.,Гинс М.С. и др. Овощи как продукт функционального питания. - М., 2008. – 126 с.

7. Корчемная Н.А., Темирбекова С.К., Добруцкая Е.Г. Характеристика образцов моркови столовой из генофонда ВИР по адаптивности и стабильности показателей биохимического состава. // Сельскохозяйственная биология. – 2007. - №3. – С. 57-62.

8. Леунов В.И. О селекции моркови, сортах, агротехнике. // Вестник овощевода. – 2011. - №6 (13). – С. 34-37.

9. Методика выполнения измерений массовой доли (концентрации) нитрат-ионов в продуктах потенциометрическим методом с использованием иономеров серии «Экотест и ионоселективных электродов «Эком-NO3-». М., 2008. - С. 24.

10. Определение сахаров в овощах, ягодах и плодах. Цианидный метод определения сахаров в растениях // Практикум по агрохимии, под ред. Кидина В.В. Москва. Изд-во «Колос». - 2008. – С. 236-240.

11. Сазонова Л.В., Власова Э.А. Корнеплодные растения (морковь, сельдерей, петрушка, пастернак, редис, редька). – Л.: Агропромиздат. Ленингр. отд-ние, 1990. – 296с.

12. Темирбекова С.К., Корчемная Н.А., Добруцкая Е.Г. Характеристика среды Московской области как фона для отбора моркови на стабильно высокое качество продукции. //Международная научно-практическая конференция «Инновационные технологии в селекции и семеноводстве сельскохозяйственных культур». /ВНИИССОК. - М., 2006. - Т.2. - С. 283-287.

13. Терешонок В.И., Надежкин С.М., Калинин А.Н. и др. Влияние особенностей выращивания на урожайность и качество корнеплодов моркови столовой.// Овощи России. - 2010. №7. - С. 81-83.

14. Черкасова В.К., Шабетя О.Н. Результаты отбора селекционных образцов корнеплодов моркови по биохимическому составу.// Овощи России. - 2014. № 1. - С. 53-56.

15. Herms, D. A. and W. J. Mattson. The dilemma of plants: to grow or defend. //Quarterly Rev. Biol. - 1992. - Vol.67. - Р. 283-335.

16. Wistinghausen, E. Die Qualitдt von Mцhren, Rote Bete und Weizen in Beziehung zu ihren Standortverhдltnissen und Bodenbedingungen. // Lebendige Erde. - 1975. – Vol. 3. – P. 36-40.


Review

For citations:


Dobrutskaya E.G., Smirnova A.M., Molchanova A.V. ADAPTABILITY OF BIOCHEMICAL PARAMETERS OF CARROT (DAUCUS CAROTA L.) OF VNIISSOK’S BREEDING AND ESTIMATION OF BACKGROUND IN MOSCOW REGION. Vegetable crops of Russia. 2016;(2):12-18. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-2-12-18

Views: 940


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)