Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

Antioxidant activity in cultivar types of tomato and bell pepper

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2008-1-2-64-66

Abstract

The high antioxidant content in fruits of tomato and sweet pepper is determined as a characteristic of nutritive value as well as medical purposes. The analyses snowed that the antioxidant activity was different in cultivars type of tomato and sweet pepper taken for testing. It was shown that the antioxidant activity in a fruit juice of sweet pepper was 2.5 times as much as in tomato juice. The maximum antioxidant activity was observed in hybrids with pink and crimson colored fruits such as N603, Galactika, and also inbred lines of pepper developed by inter-specific crossing of N624 and N1713.

About the Authors

A.A. Lapin
Институт органической и физической химии им. А.Е. Арбузоваж КазНц РАН; ГНУ Всероссийский научно-исследовательский институт овощеводства РАСХН
Russian Federation


N.F. Tenikova
Институт органической и физической химии им. А.Е. Арбузоваж КазНц РАН; ГНУ Всероссийский научно-исследовательский институт овощеводства РАСХН
Russian Federation


S.I. Ignatova
Институт органической и физической химии им. А.Е. Арбузоваж КазНц РАН; ГНУ Всероссийский научно-исследовательский институт овощеводства РАСХН
Russian Federation


A.P. Bukharova
Институт органической и физической химии им. А.Е. Арбузоваж КазНц РАН; ГНУ Всероссийский научно-исследовательский институт овощеводства РАСХН
Russian Federation


A.F. Bukharov
Институт органической и физической химии им. А.Е. Арбузоваж КазНц РАН; ГНУ Всероссийский научно-исследовательский институт овощеводства РАСХН
Russian Federation


References

1. С.Ф. Гавриш. Томаты.- М: НИИОЗГ, ООО «Изд-во Скрипторий 2000», 2003. -184 с.

2. В.А. Борисов, С.С. Литвинов, А.В. Романова. Качество и лежкость овощей - М: Гну ВНИИ Овощеводства, 2003. - 625 с.

3. Н.П. Тимофеев, А.А. Лапин, В.Н. Зеленков. Оценка качества лекарственного сырья левзеи сафлоровидной методом бромной антиокислительной емкости. //Бутлеровские сообщения. 2006. т. 8, № 2 - С. 35-40.

4. В.Ф. Пивоваров, М.И. Мамедов, Н.И. Бочарникова. Пасленовые культуры в Нечерноземной зоне России (томат, перец, баклажан, физалис). - М., 1997. - 293 с.

5. А.Р Бухарова, А.Ф. Бухаров Анализ наследования и формообразования при межвидовой гибридизации перца. // Сборник научных трудов ВНИИССОК. - М., 2003. -В 38

6. Ю.В. Гелетий, Ж.Ж.А. Балавуэн., О.Н. Ефимов, B.C. Куликова. Определение суммарной концентрации и активности антиоксидантов в пищевых продуктах. Биоорганическая химия, 2002, том 28, № 6, С. 551-566.

7. Государственная фармакопея СССР Вып.2. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье /МЗ СССР Не 1юд., доп. М.: Медицина, 1989. 398с.

8. ГОСТ 1938-85. Чай. Правила приемки методы анализа. М.: ИПК Изд-во стандартов, 2001 г., 9 с.

9. Фархутдинов P.P. Изучение антиокислительной активности продуктов природного происхождения.// Нетрадиционные природные ресурсы, инновационные технологии и продукты: Сборник Научных трудов. Вып. 10. М.: Изд-во РАЕН- МААНОИ, 2003. С. 108-121.


Review

For citations:


Lapin A., Tenikova N., Ignatova S., Bukharova A., Bukharov A. Antioxidant activity in cultivar types of tomato and bell pepper. Vegetable crops of Russia. 2008;(1-2):64-66. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2008-1-2-64-66

Views: 385


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)