Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

SCIENCE SERVICE OF INNOVATIVE TECHNOLOGIES FOR DEVELOPMENT OF FUNCTIONAL FOOD FROM VEGETABLE CROPS

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-1-4-9

Abstract

The fraction composition and content of phenolic compounds in vegetable plants with high content of polyphenols is presented. The developed functional foods is a complex of antioxidants such as dehydro- quercetine, quercetine, rutin, amaranthine, etc., which can be used for immune system reinforcement, against dysbacteriosis, and promotion of health.

About the Authors

M. S. Gins
SSI All-Russian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS
Russian Federation
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14


V. F. Pivovarov
SSI All-Russian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS
Russian Federation
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14


V. K. Gins
SSI All-Russian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS
Russian Federation
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14


P. F. Kononkov
SSI All-Russian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS
Russian Federation
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14


N. M. Derkanosova
Voronezh State Agricultural University named after Emperor Peter the Great
Russian Federation
394087, Russia, Voronezh, Mitchurina St., 1


References

1. Гинс М.С., Гинс В.К., байков А.А., Рабинович А.М., Кононков П.Ф., Солнцев М.К. Содержание антиоксидантов в лекарственных и овощных растениях, проявляющих противоопухолевую активность // Вопросы биологической, медицинскойи фармакологической химии. – 2013.-№1.-С.10-15.

2. Гинс М.С., Гинс В.К., Колесников М.П., Кононков П.Ф. и др. Методика анализа фенольных соединений в овощных культурах. /М., ФГНУ «Росинформагротех», 2010. – С.47.

3. Кононков П.Ф., Пивоваров В.Ф., Гинс В.К., Гинс М.С. Интродукция и селекция овощных культур для создания нового поколения продуктов функционального действия/М., Изд-во РУДН.-2008.- 170 с.

4. Кононков П.Ф., Гинс В.К., Гинс М.С. и др. Технология выращивания и переработки листовой массы амаранта как сырья для пищевой промышленности /М., Изд-во РУДН.-2008.- 195 с.

5. Гинс В.К., Гинс М.С., Кононков П.Ф. Авторское свидетельство РФ №4050 от 12.02.1999 г. Амарант овощной Валентина.

6. Гинс В.К. Гинс М.С. Кононков П.Ф. Патент №4050 от 22.05. 2008. Амарант овощной Amaranthus tricolor L., Валентина.

7. Гинс М.С., Гинс В.К., Кононков П.Ф., Пивоваров В.Ф. и др. Патент № 2233322. Способ культивирования микроорганизмов – пробиотиков 27 июля 2004.

8. Гинс М.С., Гинс В.К., Кононков П.Ф. и др. Патент № 2377008 Противоопухолевое средство 27 декабря 2009 г.

9. Бодягин Д.А., Гинс М.С., Исакова Е.Б., Кононков П.Ф., Гинс В.К., Бухнан В.М. Противоопухолевой действие амарнатина // Российский биотерапевтический журнал.- 2012.-№3.-С.53-58.

10. Гинс М.С., Гинс В.К., Кононков П.Ф. и др. Патент Патент №2140432 от 27 октября 1999 года. Антиоксидант.

11. Дерканосова Н.М., Гинс М.С., Гинс В.К., Лупанова О.А. Перспективы применения амаранта как пищевого красителя кондитерских изделий // Товаровед продовольственных товаров.-2013.-№11.-С. 10-15.

12. Гинс М.С., Гинс В.К., Кононков П.Ф. и др. Патент № 2350345 Средство для повышения остроты зрения.

13. Дерканосова Н.М., Гинс В.К. и др. Патент №2232188. Способ производства жидкой закваски для приготовления хлеба из ржаной и смеси пшеничной муки. 10 июля 2004 г.


Review

For citations:


Gins M.S., Pivovarov V.F., Gins V.K., Kononkov P.F., Derkanosova N.M. SCIENCE SERVICE OF INNOVATIVE TECHNOLOGIES FOR DEVELOPMENT OF FUNCTIONAL FOOD FROM VEGETABLE CROPS. Vegetable crops of Russia. 2014;(1):4-9. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-1-4-9

Views: 1035


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)