CHARACTERISTICS OF AMARANTH VARIETIES OF VNIISSOK BREEDING FOR RESISTANCE TO LOW TEMPERATURE AND FIELD MOISTURE DEFICIENCY AT CULTIVATION IN THE MOSCOW REGION AND THE REPUBLIC OF ECUADOR
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-1-36-42
Abstract
Analysis of morphological and physiological characters of amaranth varieties of VNIISSOK and Ecuador breeding grown under optimal conditions, as well as at low temperature and precipitation deficit showed a reduction in height, number of leaves and inflorescence length to different extents. It points to the different resistance of varieties to the unfavorable environmental factors.
About the Authors
M. S. GinsRussian Federation
V. K. Gins
Russian Federation
K. H. Torres Mino
Russian Federation
References
1. Кононков П.Ф., Гинс В.К., Гинс М.С. Амарант - перспективная культура ХХI века. РУДН.1998. – 296 с.
2. Nieto, C. 1990. El cultivo de amaranto (Amaranthus spp.) una alternativa agronфmica para Ecuador. INIAP, EE. Santa Catalina. Publicaciфn Miscelaanea. № 52. – Quito, Ecuador.
3. Peralta, E. 1985. Situacio ^n del amaranto en Ecuador. El Amaranto y su Potencial, Boletin №.2. Archivos Latinoamericanos de Nutriciфn. INCAP. Guatemala.
4. Monteros, J.C., et al. 1994. INIAP-Alegria, Primera variedad mejorada de amaranto para la sierra Ecuatoriana. INIAP. Boletнn Divulgativo №245. Ecuador.
5. Кононков П.Ф., Гинс М.С. Интродукция амаранта в России // Овощи России. – №1-2. – 2008. – C.79-82.
6. Кононков П.Ф., Гинс М.С., Гинс В.К., Рахимов В.М. Технология выращивания и переработки листовой массы амаранта как сырья для пищевой промышленности. РУДН. 2008.– 195 с.
7. Гинс М.С., Лапо О.А., Обогащение чая черного байхового антиоксидантными веществами листьев амаранта // Овощи России. – № 2.– 2014. – C.37-39.
Review
For citations:
Gins M.S., Gins V.K., Torres Mino K.H. CHARACTERISTICS OF AMARANTH VARIETIES OF VNIISSOK BREEDING FOR RESISTANCE TO LOW TEMPERATURE AND FIELD MOISTURE DEFICIENCY AT CULTIVATION IN THE MOSCOW REGION AND THE REPUBLIC OF ECUADOR. Vegetable crops of Russia. 2015;(1):36-42. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-1-36-42