Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

GENETIC RESOURCES OF ROOT VEGETABLES CROPS IN CENTRAL REGION OF RUSSIA

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-4-32-37

Abstract

As a result of the research carried out in 2013-2016, the viability and originality of 1157 accessions of root vegetables have been preserved. 250 breeding accessions of carrot, beetroot and radish have been assessed for different economically valuable traits in open field and laboratory tests. Out of them, 65 accessions were selected out as sources of economically valuable traits. The early-maturing accessions of radish, such as ‘Korsar’, ‘Francuzsky Zavtrak’, ‘Mikhnevsky 1’, ‘18 Dney’, ‘Koroleva Margo’, ‘Polyna’, ‘Rozovo-Krasny s Belym Konchikom’, ‘Sofit’, ‘Kvarta’, ‘Saksa’, ‘Variant’ were regarded. The carrot accessions, such as ‘Scarlet’, ‘Koroleva Oseni’, ‘Dlinnaya Krasnaya’ were distinguished as sources of high yield capacity. The sources of high root yield in beetroot were varieties: ‘Valenta’, ‘Mestnaya iz Madagaskara’, Goldiers Super Black Beet, Zwaans Early Red Chief. The long shelf-life during wintertime was observed in beetroot varieties: ‘Slowiblot’, ‘Valenta’, ‘Lomarina’. The varieties: ‘Nevezhes’, ‘Neger Schwarz Halblange’, ‘Goldiers Super Black Beet’ were distinguished by high root marketability. With the use of world plant collection at VIR, the following varieties of root vegetables: ‘Dar Podmoskovya’ in carrot; ‘Osennya Princessa’ in beetroot; ‘Mikhnevskiy 1 ‘in garden radish; ‘Osenniy Krasavets’ in daikon; ‘Albina’ in root parsley; ‘Atlant’ in parsnip; Moscowskiy Krasavets in celery, and ‘Oseniya Udacha’ in wild radish were developed. It was also shown those varieties that had high yield capacity and root marketability were distinguished by small epidermal cell structure and large number of stomata per unit of leaf surface. It may be supposed that the large number of stomata per unit of leaf surface and small epidermal cell structure was the evidence of adaptive capacity of accessions taken for the study. 

About the Authors

V. E. Yudaeva
All-Russian Institute for Breeding and Technology of Horticulture and Plant Nursery
Russian Federation
Zagorevskaya St., 4  Moscow, 115598


A. I. Bokhan
All-Russian Institute for Breeding and Technology of Horticulture and Plant Nursery
Russian Federation
Zagorevskaya St., 4  Moscow, 115598


S. M. Motyleva
All-Russian Institute for Breeding and Technology of Horticulture and Plant Nursery
Russian Federation
Zagorevskaya St., 4  Moscow, 115598


References

1. Бохан А.И., Юдаева В.Е. Генофонд и селекция корнеплодных растений вида Raphanus sativus L. (редис, редька, дайкон, лоба). – Москва: ФГБНУ ВСТИСП, 2015. – 134 с.

2. Бохан А.И., Юдаева В.Е. Результаты изучения генофонда свеклы столовой в условиях Центрального региона России // Плодоводство и ягодоводство России, 2016. – Т. XXXXVI. – С. 42-44.

3. Буренин В.И., Пискунова Т.М., Виноградов З.С. Использование генетических ресурсов в селекции овощных и бахчевых культур. – Овощи России, 2013. №2. – С. 13-16

4. Буренин В.И., Пискунова Т.М., Соколова Д.В. Проблемы качества корнеплодов свеклы столовой и пути его решения. – Овощи России, 2016. №3. – С. 24-31.

5. Вавилов Н.И. Теоретические основы селекции растений. – М.-Л., 1935. – 511 с.

6. Жученко А.А. Проблемы адаптации в селекции, сортотиспытании и семеноводстве с.-х. культур// Генетические основы селекции растений – М., 1995. – С. 3-19.

7. Леунов В.И., Ховрин А.Н., Терешонкова Т.А., Соколова Л.М., Горшкова Н.С., Алексеева К.Л. Методы ускоренной селекции моркови на комплексную устойчивость к грибным болезням (Alternaria и Fusarium) / Методические указания. – Москва, 2011. – 61 с.

8. Методические указания по изучению и поддержанию мировой коллекции корнеплодов. – Л., 1989. – 88 с.

9. Налобова В.Л., Бохан А.И., Налобова Ю.М. Оценка коллекционных сортов моркови столовой на устойчивость к бурой пятнистости листьев // Защита и карантин растений. – 2016. – № 7. – С.47-48.

10. Пивоваров В.Ф. Селекция и семеноводство овощных культур. – М.:ВНИИССОК, 2007. – 816 с.

11. Соколова Л.М., Ховрин А.Н., Леунов В.И., Терешонкова Т.А. Оценка и создание исходного материала моркови столовой, устойчивого к наиболее вредоносным патогенам // Плодоводство и ягодоводство России, 2012. – Т. 34. – С. 230-236.

12. Федорова М.И., Заячковская Т.В. Сорта редиса селекции ВНИИСОК и их использование. – Овощи России, 2016. №3. –С. 54-61.

13. Федорова М.И., Степанов В.А. Основные направления и методы селекции корнеплодных культур // Селекция и семеноводство корнеплодных овощных культур: сборник науч. тр. науч.-практ. конф. – Москва, 2005. –С. 13-17

14. Хмелинская Т.В., Буренин В.И., Прянишникова В.Е. Экологические аспекты изменчивости признаков моркови. – Овощи России, 2017. №2. –С. 24-29

15. Юдаева В.Е. Комплексное изучение корнеплодов в Московской области (1986-2006 гг.) // Плодоводство и ягодоводство России, 2010. –Т. 23. –№1. –С. 130-136

16. Юдаева В.Е., Козак В.И., Бохан А.И. Основные результаты селекции овощных культур в ФГБНУ ВСТИСП // Селекция и семеноводство овощных культур.–М., 2015. –№ 46. – С.609-614.


Review

For citations:


Yudaeva V.E., Bokhan A.I., Motyleva S.M. GENETIC RESOURCES OF ROOT VEGETABLES CROPS IN CENTRAL REGION OF RUSSIA. Vegetable crops of Russia. 2017;(4):32-37. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-4-32-37

Views: 988


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)