ROOT VEGETABLES, BREEDING TRENDS, RESULTS
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-4-16-22
Abstract
The main advantage of root vegetables is their unique specificity and high economic importance. The benefits and medicinal properties of root vegetables being highly demanded by the market requirements to the commodity are highlighted in the article. The main directions of breeding program for root vegetable crops, including species of Apiaceae family with carrot, parsnips; Chenopodioideae family with red beet; Brassicaceae family with radish, Daikon, Raphanus sativus L. var. lobo Sazonova & Stank, turnip and rutabaga. Initial breeding accessions of carrot, red beet, radish, Daikon, Raphanus sativus L. var. lobo Sazonova & Stank, turnip and rutabaga have been selected out to be used for breeding program for heterosis. The mf and ms breeding lines were developed, and with the use of them the new gene pool was created. Variety supporting breeding program and methods were also proposed.
About the Authors
M. I. FedorovaRussian Federation
Selectionnaya St., 14, Odintsovo region, Moscow oblast, p. VNIISSOK, 143080
V. A. Stepanov
Russian Federation
Selectionnaya St., 14, Odintsovo region, Moscow oblast, p. VNIISSOK, 143080
References
1. Ордынский В.В. Развитие и состояние работ на Грибовской станции. // Селекция и семеноводство овощных растений. ОГИЗ. Сельхозгиз. – 1936. – C. 10-27.
2. Федорова М.И., Степанов В. А., Методы селекции и семеноводства овощных корнеплодных растений. Москва. 2003. – 283 с.
3. Бунин М.С. Новые овощные культуры России. ФГНУ «Росинформагротех». Москва. 2002. – С.149-209.
4. Голубкина Н.А., Федорова М.И., Надежкин С.М. Показатели антиоксидантной активности редиса Raphanus sativus L. //Экологические проблемы современного овощеводства и качество овощной продукции. Москва. – 2004. – С.214-217.
5. Борисов В.А. Фильрозе Н.А., Федорова М.И., Романова А.В. Качество сортов и гибридов свеклы столовой и их сохраняемость. //Экологические проблемы современного овощеводства и качество овощной продукции. Москва. – 2004. – С.162169.
6. Борисов В.А., Янченко Е.В., Федорова М.И., Романова А.В. Питательная ценность сортов и гибридов моркови столовой. //Экологические проблемы современного овощеводства и качество овощной продукции. Москва. – 2004. – С.170-173
7. Балков И.Я. ЦМС сахарной свеклы // М.: ВО «Агропромиздат». 1990. – С.6-14.
Review
For citations:
Fedorova M.I., Stepanov V.A. ROOT VEGETABLES, BREEDING TRENDS, RESULTS. Vegetable crops of Russia. 2017;(4):16-22. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-4-16-22