Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

FORMATION OF PARSLEY YIELD AND THE DEGREE OF ITS RESPONSIVENESS TO FOLIAR

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-1-50-54

Abstract

Now the actual task of organic plant cultivation is to provide the population with ecologically clean and health-care products in volumes sufficient for everyone. Recently, growth and development plant regulators are used more often to guarantee the high yield as well as a quality and marketable view of final products in zonal system of protection of leafy vegetables. The range of their efficiency can significantly vary depending on zone of cultivation. The research study on collection of leafy parsley accessions of different origin distinguished by resistance to freeze was given in the article. The morphobiological characteristics of studied accessions are given, where highly productive and yielding accession ‘k.vr494’ was selected out. The influence of chelated microelements, growth regulators and fertilizers on foliage and seed productivity has been shown in south Dagestan. The comparative trial test showed the high efficiency of liquid concentrate of organic boron, organoboron and silicon-containing micronutrient ‘Siliplant’. The total foliage productivity after three cutting was 28.8 kg. with application of concentrate of organoboron and 16.53 kg. in control. 24.74 kg. and 14.34 kg. respectively were obtained with application of Siliplant. This result showed that high yield of foliage was produced after first cutting. Out of all experimental variants the best leaf regrowth was noticed with application of Mikrovita. Leaf regrowth at intermediate cutting showed that there was a growth-stimulating action of Mikrovita and Siliplant.

About the Authors

E. G. Gadzhimustapaeva
Branch of FGBNU ‘FIZ VIGRR’, Dagestan OS VIR
Russian Federation


B. U. Misrieva
FGBU ‘Rosselkhoztsentre’, Republic of Dagestan
Russian Federation


References

1. Авдеенко С.С. Особенности применение регуляторов роста на зеленных культурах / С.С. Авдеенко // ВНИИО. – М.: Технология и земледелие. – 2006. – Т.2. – С.48-54.

2. Алексеева К.Л., Иванова М.И. Болезни зеленых овощных культур (диагностика, профилактика, защита) / К.Л. Алексеева, М.И.Иванова // М.: 2015. – 166 с.

3. Баранов А.В. Выращивание петрушки. /А.В. Баранов //Вестник овощевода. – 2010.– №2. – С.20-25.

4. Борисов В.А., Кулиш В.Ф. Особенности питания петрушки и сельдерея на аллювиальной луговой почве / В.А. Борисов, В.Ф. Кулиш // Бюл. Почв. ин-та им. Докучаева. – 1987.–Т. 44. – С.6-7.

5. Бухаров А.Ф., Балеев Д.Н. Особенности реализации семенной продуктивности в зависимости от порядка заложения соцветий // А.Ф. Бухаров, Д.Н. Балеев //Вестн. Алт. гос. аграр. ун-та. Барнаул. – 2013.– №5(103). – С. 59-63.

6. Гаджимустапаева Е.Г., Абдуллаев К.М. Оценка зимостойкости зеленных культур в условиях Южного Дагестана / Е.Г. Гаджимустапаева, К.М. Абдуллаев // ВИР. III Вавиловская Международная конференция. Идеи Н.И. Вавилова в современном мире. – 2012. СПб. – С.146.

7. Гинс М.С. и др. Антиоксидантные характеристики зеленных и пряно-ароматических культур /В.А.Харченко, В.К.Гинс, А.А.Байков, П.Ф. Кононков, И.Т.Ушакова //Овощи России. – 2014.– №2. – С.42-45.

8. Демиденко Г.А., Жирнова Д.Ф. Эффективность биостимуляторов при выращивании петрушки и укропа на разных почвогрунтах. /Г.А. Демиденко, Д.Ф. Жирнова // Вестн. КрасГАУ / Краснояр. гос. аграр. ун-т. Красноярск. – 2015. – Вып. 5. – С.108-113.

9. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов // М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.

10. Кузнецов Н.Н. Технология выращивания петрушки /Н.Н.Кузнецов //Картофель и овощи. – 2013. – №6. – С.23-24.

11. Кунавин Г.А., Кузнецов Н.Н. Влияние доз минеральных удобрений на урожайность петрушки /Г.А. Кунавин, Н.Н. Кузнецов // Сборник научных трудов по овощеводству и бахчеводству / Всерос. науч.-исслед. ин-т овощеводства. – Москва. – 2009. – С.242-245.

12. Методические указания. Изучение и поддержание коллекции овощных растений (морковь, сельдерей, петрушка, пастернак, редька и редис) /Под редакцией Брежнева Д.Д // Л.: 1981. – 192 с.

13. Нестеренко О.В., Меняйло Л.Н. Влияние солей кобальта, йода и селена на биохимический состав петрушки (Petroselinum crispum N.) / О.В. Нестеренко, Л.Н. Меняйло //Ботан. исследования в Сибири. Сиб. гос. технол. ин-т. Красноярск. – 2005. – Вып. 13. – С.126-131.

14. Потехин Г.А. и др. Биохимическая оценка коллекции петрушки в условиях Московской области /Г.А. Потехин, В.А. Харченко, В.Ф. Пивоваров, Н.Ю. Свистунова, А.М. Рабинович // Гавриш. – 2011. – №1. – С.40-43.

15. Потехин Г.А., Харченко В.А., Пивоваров В.Ф. Особенности выращивания петрушки на зелень / Г.А. Потехин, В.А. Харченко, В.Ф. Пивоваров //Овощи России. – 2010. – №3. – С.42-47.

16. Matejkova J., Petrikova K. Ascorbic acid contents in selected vegetables in relation to variety, growing site, year and storage /Acta Univ.Agr.Silvicult.Mendelianae Brunensis. – 2010. – Vol. 58. – №1. – P.95-100.


Review

For citations:


Gadzhimustapaeva E.G., Misrieva B.U. FORMATION OF PARSLEY YIELD AND THE DEGREE OF ITS RESPONSIVENESS TO FOLIAR. Vegetable crops of Russia. 2017;(1):50-54. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-1-50-54

Views: 761


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)