Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

EXPERIMENT ON LONG-STORAGE OF FOOD PRODUCTS FOODSTUFFS IN CODITION OF PERMAFROST CONTINUED, ARCTIC, 2016

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-4-66-75

Abstract

In 1973 the crew of polar expedition, investigating the Middendorff Bay at the messdeck Zarya, discovered the depot of food products hidden in permafrost by head of Russian polar expedition E. Toll in 1900. There were oat flakes ‘Gerkules’ and croutons in the depot. Then the study carried out in Research Institute of Vegetable Drying and Can Industry had shown that all products discovered had preserved all their food qualities. That result leaded to launch up the experimental work on the possibility of preservation of food products and foodstuffs in permafrost till 2050. Quality of product found out in Taymyr Peninsula was analyzed. The results of study on qualities after long preservation in permafrost of such food products and foodstuffs as meat, milk, fish, confectionery, concentrated food, plant seeds were given. As a result of expedition in 2016, 20 samples were taken out and new samples of two types of products were placed into repository. Overall products placed consisted of 23 items, including foodstuffs and plant seeds with account of taking them out in 2025, 2035 and 2050. On the basis of research carried out, it is proved that most of modern and casual food products can be preserved without losing their quality values.

About the Authors

S. E. Ulanin
Federal State Budgetary Research Institution ‘Research Institute of Product Storage ‘Rossreserve’
Russian Federation

111033, Russia, Moscow, Volochftvskaya st. build. 40 corp. 1



S. L. Beletskiy
Federal State Budgetary Research Institution ‘Research Institute of Product Storage ‘Rossreserve’
Russian Federation
111033, Russia, Moscow, Volochftvskaya st. build. 40 corp. 1


References

1. Отчет о выполнении научно-практической программы: «Провести исследования физико-химических и органолептических показателей качества пищевых продуктов при длительном хранении при нерегулируемых отрицательных температурах в условиях вечной мерзлоты», 2010 г.

2. Отчет о выполнении научно-практической программы: «Провести исследования физико-химических и органолептических показателей качества пищевых продуктов при длительном хранении при нерегулируемых отрицательных температурах в условиях вечной мерзлоты», 2004 г.

3. Уланин С.Е., Белецкий С.Л. Наука о длительном хранении – ключевой фактор в развитии Арктики /Инновационные технологии производства и хранения материальных ценностей для государственных нужд: международный сборник научных статей. Вып.IV/ ФГБУ НИИПХ Росрезерва; под общей редакцией С.Е. Уланина. – М.: Галлея-Принт, 2015. – 286 с. – Приложение к информационному сборнику «Теория и практика длительного хранения», 206-211 c.

4. Шпаро Д.И., Леденёв В.П., Лукин Н.Д., Белецкий С.Л. Хранение продовольственных товаров на Таймыре продолжается (от Э.В. Толля до века нанотехнологий) /Инновационные технологии производства и хранения материальных ценностей для государственных нужд: международный сборник научных статей/ ФГБУ НИИПХ Росрезерва; под общей редакцией С.Е. Уланина. – М.: Галлея-Принт, 2014. – 322 с. – Приложение к информационному сборнику «Теория и практика длительного хранения».


Review

For citations:


Ulanin S.E., Beletskiy S.L. EXPERIMENT ON LONG-STORAGE OF FOOD PRODUCTS FOODSTUFFS IN CODITION OF PERMAFROST CONTINUED, ARCTIC, 2016. Vegetable crops of Russia. 2016;(4):66-75. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-4-66-75

Views: 819


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)