PIGMENT CONTENT AND COMPOSITION IN AUTOTROPHIC AND HETEROTROPHIC LEAF TISSUES OF AMARANTH SPECIES A. TRICOLOR L.
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-3-79-83
Abstract
carotenoids. Water-soluble antioxidants - amaranthine and ascorbic acid were found in auline leaves of studied species. Their content in the leaves of Valentina cultivar was higher than in the leaves of cultivar ‘Early Splendor’, and the maximum level of photosynthetic pigments was found in ‘Early Splendor’ leaves. The obtained results showed that the amaranth is a promising source of pigments with the antioxidant activity that can be used for production of food dyes.
About the Authors
M. S. GinsRussian Federation
V. F. Pivovarov
Russian Federation
V. K. Gins
Russian Federation
A. A. Baikov
Russian Federation
S. Ju. Platonova
Russian Federation
E. M. Gins
Russian Federation
References
1. Харченко В.А., Беспалько Л.В., Гинс В.К., Гинс М.С.,Байков А.А. Монарда – ценный источник биологически активных соединений. //Овощи России. – 2015.– № 1 (26).– С.27-31.
2. Гинс М.С., Харченко В.А., Гинс В.К., Байков А.А., Кононков П.Ф., Ушакова И.Т. Антиоксидантные характеристики зеленных и пряноароматических культур // Овощи России. – 2014. – №2. – С. 42-45.
3. Гинс М.С., Гинс В.К., Пивоваров В.Ф., Кононков П.Ф. Биологически активные вещества с антиоксидантной активностью экстрактов красноокрашенных листьев амаранта // Российская сельскохозяйственная наука (Доклады Российской академии сельскохозяйственных наук).–2016. – № 5. – С. 17-20.
4. Пивоваров В.Ф., Гинс В.К., Кононков П.Ф., Гинс М.С., Овощи и витамины и антиоксиданты // Наука в России. –2004. – №6. –С. 42-51.
5. Гинс М.С., Гинс В.К., Кононков П.Ф., Любицкий О.Б. Ильина С.Е. Возможные механизмы антиоксислительной активности бетацианинов амаранта // Вестник РАСХН. – 2005. – №4. – С. 50-53.
6. Гинс М.С. Биологически активные вещества амаранта. Амарантин: свойства, механизмы действия и практическое использование // М. : РУДН. – 2002. – 176 с.
7. Гинс В.К., Кононков П.Ф., Гинс М.С. Патент РФ №40509 от 22.05.2008. Амарант овощной Валентина.8. Гинс М.С., Гинс В.К., Пивоваров В.Ф., Торрес Миньо К.Х., Кононков П.Ф. Функциональные продукты питания из семян и листьев амаранта. /М. ВНИИССОК., 2015. – 95 с.
8. Гинс М.С., Лапо О.А. Обогащение чая черного байхового антиоксидантными веществами листьев амаранта // Овощи России. – 2014. – 2(23).– С. 37-39.
9. Гинс М.С., Торрес Миньо К.Х., Гинс Е.М. Изучение свойств красящего экстракта из соцветий и листьев амаранта и перспективы его использования // Овощи России. 2014. – № 4 (25). – С. 84-87.
10. Гинс М.С., Гинс В.К., Байков А.А., Рабинович А.М., Кононков П.Ф., Солнцев М.К. Содержание антиоксидантов в лекарственных и овощных растениях, проявляющих противоопухолевую активность // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. – 2013. – Т. 11.– № 2. – С. 010-015.
11. Гинс М.С., Гинс В.К., Кононков П.Ф., Байков А.А., Торрес М.К., Романова Е.В., Лапо О.А. Методика анализа суммарного содержания антиоксидантов в листовых и листостебельных овощных культурах. Учебно-методическое пособие. М.: РУДН. – 2013. – 40 с.
12. Сапожникова Е.В., Дорофеева Л.С. Определение содержания аскорбиновой кислоты в окрашенных растительных экстрактах йодометрическим методом // Консервная и овощесушильная промышленность. – 1966. – № 5. – C. 29-31.
13. Lichtenthaler H.K. Chlorophylls and carotenoids – pigments of photosynthetic biomembranes // Methods in Enzymology. 1987. Vol. 148. P. 350–382
14. Biswas M., Dey S., Sen R. Betalains from Amaranthus tricolor L. // J Pharmacogn Phytochem 2013. 1(5):87–95.
Review
For citations:
Gins M.S., Pivovarov V.F., Gins V.K., Baikov A.A., Platonova S.J., Gins E.M. PIGMENT CONTENT AND COMPOSITION IN AUTOTROPHIC AND HETEROTROPHIC LEAF TISSUES OF AMARANTH SPECIES A. TRICOLOR L. Vegetable crops of Russia. 2016;(3):79-83. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-3-79-83