PROPERTIES OF STAINING EXTRACT FROM IN FLORESCENCES AND LEAVES OF AMARANTH AND ITS APPLICATION POTENTIAL
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-4-84-87
Abstract
The peculiarities of accumulation and sustainability of the betacyanins's pigment of antioxidant Amaranthin in the inflorescences of different species of amaranth have been discussed. The method of extraction of the betacyanins's staining pigment from inflorescences of amaranth (cv. Valentina) has been proposed. The optimal storage conditions of the betacyanins's staining pigment have been found.
About the Authors
M. S. GinsRussian Federation
C. J. Torres Mino
Russian Federation
E. M. Gins
Russian Federation
References
1. Кононков П.Ф., Пивоваров В.Ф. и др. Изучение овощных форм амаранта по содержания пигментов в листьях. // Доклады РАСХН, 1995. - №5. - С.20-21.
2. Гинс М.С., Кононков П.Ф. и др. Физико-химические свойства и биологическая активность амарантина из растений Amaranthus cruentus L. //Прикладная биохимия и микробиология, 1998. – Т.34. N4. – С.450-454.
3. Yashin A.Y. A flow$injection system with amperometric detection for selective determination of antioxidants in foodstuffs and drinks // Russian Journal of General Chemistry. 2008. - 78: 2566-2571.
4. Гинс М.С., Колесников М.П. и др. «Методика анализа фенольных соединений в овощных культурах». М.Росинформагротех. 2010. - 45 с.
5. Кононков П.Ф., Гинс М.С., Гинс В.К., Рахимов В.М. «Технология выращивания и переработки листовой массы амаранта как сырья для пищевой промышленности». М., РУДН. - 2008. - 195 с.
Review
For citations:
Gins M.S., Torres Mino C.J., Gins E.M. PROPERTIES OF STAINING EXTRACT FROM IN FLORESCENCES AND LEAVES OF AMARANTH AND ITS APPLICATION POTENTIAL. Vegetable crops of Russia. 2014;(4):84-87. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-4-84-87