Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

RED BEET VARIETIES OF VNIISSOK’S BREEDING

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-2-56-59

Abstract

Nine red beet varieties of the VNIISSOK’s breeding are described in the article. The methods of its development, maintenance, utilization in the breeding programs are presented. The cultivars «Bordo odnosemyanaya», «Nezhnosty», «Lyubava», «Gaspadinya» are the sources of the separately fruiting. The breeding of red beet based on fertility and cytoplasmic male sterility is conducted. The best sources for heterosis are cv. «Nezhnosty», «Odnorostkovaya», «Lyubava», «Gaspadinya». The best sources for early-ripening are cv. «Nesravnennaya A-463», «Gribovskaya ploskaya», «Podzimnyaya A-474». Because of the high adaptability, the cv. «Bordo 237» can be recommended for breeding programs in all regions of Russia. The volume of sales and seed production of these varieties are shown.

About the Authors

M. I. Fedorova
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production»
Russian Federation
143080, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14


S. A. Vetrova
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production»
Russian Federation
143080, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14


V. A. Zayachkovskiy
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production»
Russian Federation
143080, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14


V. A. Stepanov
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production»
Russian Federation
143080, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14


References

1. Агапов С.П. Столовые корнеплоды. Сельхозгиз, 1956.

2. Красочкин В.Т. Свёкла. Культурная флора СССР. – Ленинград: Колос, 1971. – С. 45–54.

3. Агапов С.П., Задин Г.Т. Итоги работ по селекции овощных культур Грибовской станции. Селекционный сорт столовой свёклы «Бордо» №0237. Выпуск 1. – М.: Сельхозгиз, 1935. – С. 15–42.

4. Пивоваров В.Ф. Овощи России. – М.: ГНУ ВНИИССОК, 2006. – С. 239–243.

5. Фёдорова М.И., Степанов В.А. Методы селекции и семеноводства овощных корнеплодных растений (морковь, свёкла, редис, дайкон, редька, репа, брюква, пастернак). – Москва, 2003.

6. Сазонова Л.В., Власова Э.А. Корнеплодные растения: морковь, сельдерей, петрушка, пастернак, редис, редька. Ленинград, «Агропромиздат», 1990.

7. Жегалов С.И., Ордынский В.В. Обзор работ Грибовского отделения по селекции огородных растений за 1920–1923 годы. Выпуск 12. – М.: Издание Московского Совета Рабочих, Крестьян и Красноармейских Депутатов, 1925. – С. 217–232.

8. Бунин М.С., Фёдорова М.И. Этапы развития селекции корнеплодов во ВНИИССОК / Селекция и семеноводство №1. – Москва, 2000. – С.26–28.

9. Рабунец И.А. Селекционная работа с корнеплодами / Селекция и семеноводство овощных культур. – Москва, 1970. – С.44–48.

10. Фёдорова М.И., Степанов В.А. Страницы творческой биографии селекционера Степана Петровича Агапова // Сб. Междун. симпозиум к 85-летию ВНИИССОК «Современное состояние и перспективы развития селекции и семеноводства овощных культур». М. – 2005. – Т.II. – С. 122–126.

11. Борисов В.А., Фильрозе Н.А., Фёдорова М.И., Романова А.В. Качество сортов и гибридов свёклы столовой и их сохраняемость / Экологические проблемы современного овощеводства и качество овощной продукции. Материалы Международной научно–практической конференции «Овощи–Качество–Здоровье» 23–24 сентября 2014г. – Москва, 2014. – С.162–169.


Review

For citations:


Fedorova M.I., Vetrova S.A., Zayachkovskiy V.A., Stepanov V.A. RED BEET VARIETIES OF VNIISSOK’S BREEDING. Vegetable crops of Russia. 2016;(2):56-59. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-2-56-59

Views: 1288


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)