Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

INNOVATIVE SPECIFIC PRODUCTS: ORGANIC SPROUTS (MICROGREENS) AND SEEDLINGS (BABY LEAVES)

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-1-29-33

Abstract

The assortment of salad crops, process parameters for production of seedlings (Baby leaf) and sprouts (Microgreens) is presented. The principles of the selection and sale of salad crops in the local market are recommended.

About the Authors

M. I. Ivanova
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Research Institute of Vegetable Crowing»
Russian Federation
140153, Moscow region, Ramensky district, Vereya, 500


A. I. Kashleva
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Research Institute of Vegetable Crowing»
Russian Federation
140153, Moscow region, Ramensky district, Vereya, 500


V. V. Michailov
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Research Institute of Vegetable Crowing»
Russian Federation
140153, Moscow region, Ramensky district, Vereya, 500


O. A. Razin
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production»
Russian Federation
143080, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14


References

1. Иванова, М.И. Салатные культуры для производства сеянцев (Baby leaf) и ростков (Microgreens) – биологически чистого овощного диетического продукта [Текст] / М.И. Иванова // Экологические проблемы современного овощеводства и качество овощной продукции: сборник научных трудов, выпуск 1. – М.: ФГБНУ ВНИИО, 2014. – С. 278–284.

2. Иванова, М.И. Расширить ассортимент зеленных культур [Текст] / М.И. Иванова, В.А. Лудилов, Ж.В. Куршева // Картофель и овощи, 2009. – № 2. – С.25.

3. Иванова, М.И. Зеленные капустные овощи – источник биологически активных нутриентов [Текст] / М.И. Иванова, А.И. Кашлева, В.В. Михайлов, А.В. Корнев //Экологические проблемы современного овощеводства и качество овощной продукции: сборник научных трудов, выпуск 1. М.: ФГБНУ ВНИИО, 2014. – С. 76–83.

4. Лудилов, В.А. Пищевая ценность зеленных овощных культур семейства Капустные [Текст] / В.А. Лудилов, М.И. Иванова, Н.А. Голубкина, В.В. Зеленков, Е.Г. Кекина // Сб. науч. тр. по овощ. и бахч. (к 80-летию со дня основания ГНУ ВНИИО РАСХН). – РАСХН, ВНИИО, 2011. – С. 401–405.

5. Папонов, А.Н. Двурядник тонколистный – перспективное растение для введения в культуру [Текст] / А.Н. Папонов // В сб. «Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования». – М, 2003. – Т.II. – С. 111–113.

6. Папонов, А.Н. Ростки – функциональный овощной продукт [Текст] / А.Н. Папонов, В.Н. Ширинкин // Гавриш, 2010. – № 2. – С. 8–9.

7. Папонов, А.Н. Культура ростков руколы (Eruca sativa Lam.), их диетическая ценность [Текст] / А.Н. Папонов, В.Н. Ширинкин // Биологический потенциал плодовых, ягодных, овощных культур в зоне Урала и инновационные технологии в современных условиях агропроизводства: материалы Всеросс. науч-практ. конф., посвящ. 85-летию кафедры плодоовощеводства, хранения и переработки с.-х. продукции и 80-летию со дня рождения Заслуженного деятеля науки РФ, д.с.-х.н., проф. Папонова А.Н. – Пермь, ФГБОУ ВПО Пермская ГСХА. – 2012. – С. 81–85.


Review

For citations:


Ivanova M.I., Kashleva A.I., Michailov V.V., Razin O.A. INNOVATIVE SPECIFIC PRODUCTS: ORGANIC SPROUTS (MICROGREENS) AND SEEDLINGS (BABY LEAVES). Vegetable crops of Russia. 2016;(1):29-33. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-1-29-33

Views: 1579


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)