FRUCTOSANS AND PHENOLIC COMPOUNDS OF YACON
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-3-4-118-122
Abstract
Using the high-efficiency liquid chromatography, the phenolic compounds of yacon (Polymnia sonchifolia) introduced in Ukraine have been studied. The derivants of hydroxycinnamic acid is prevalent in the ethanol extracts from leaves and roots of yacon. Differences in the contents of ethanol extracts from fresh and dry roots were shown. The total amount of hydroxycinnamic acids was 2,8 % – 4,3 % depending on the layer of leaves. It was found that roots content 36-45% of fructosans expressed as fructose and dry matter.
About the Authors
M. S. GinsRussian Federation
V. K. Gins
Russian Federation
P. F. Kononkov
Russian Federation
A. A. Dunich
Russian Federation
A. V. Daschenko
Russian Federation
L. T. Mischenko
Russian Federation
References
1. Гинс М.С., Гинс В.К. Физиолого-биохимические основы интродукции и селекции овощных культур. М., РУДН, 2011.
2. Интродукция якона в России: науч. издание. – М.: ФГНУ «Росинформаготех», 2011. – 140 с.
3. Слётова Е.В. Интродукция и разработка технологии возделывания якона в условиях нечерноземья в индивидуальном секторе. – Автореф. канд. дис. Москва, 2004.
4. Томаева З.Р. Биолого-хозяйственные особенности якона в условиях РСО-Алания и перспективы его использования. – Автореф канд. дис. Владикавказ, 2006.
5. Miura T. Antidiabetic activity of Fuscoporia oblique and Smallanthus sonchifolius in genetically type 2 diabetic mice . Journal of Traditional Medicines. (Japan). 2007, 24(2): 47-50.
6. Мищенко Л.Т., Остапченко Л.И., Ховака В.В., Весельский С.П., Тороп В.В. Апробация лекарственных растений в качестве антидиабетических препаратов В сб: Современная фармацевтическая наука и практика: традиции, инновации, приоритеты. Самара, 2011: 76-77.
7. Мищенко Л.Т., Дунич А.А., Весельский С.П., Середа А.В. Сахаропонижающее действие экстрактов лекарственных растений и их сборов при аллоксанндуцированном сахарном диабете. Вестник Луганского национального университета имени Тараса Шевченко. Биологические науки. 2012, 17(252): 109-115.
8. Ojansivu I., Ferreira C. L., Salminen S. Yacon, a new source of prebiotic oligosaccharides with a history of safe use. Trends in Food Science & Technology, 2011,22: 40–46.
9. Baroni S. Suzuki-Kemmelmeier F., Caparroz-Assef S. M., Cuman R.K.N., Bersani-Amado C.A. Effect of crude extracts of leaves of Smallanthus sonchifolius (yacon) on glycemia in diabetic rats. Revista Brasileira de Ciencias Farmaceuticas, 2008, 44(3): 521-530.
10. Volpato G.T., Vieira F.L., Almeida F.C.G., Camara F., Lemonica I.P. Study of the hypoglycemic effects of Polymnia sonchifolia leaf extracts in rats // Abstracts of the second WOCMAP. Pt 2: Pharmacognosy, pharmacology, phytomedicine, toxicology. Wageningen (Netherlands). 1999: 319.
11. Genta S.B., Cabrera W.M., Mercado M.I., Grau A., Catalбn C.A, Sбnchez S.S. Hypoglycemic activity of leaf organic extracts from Smallanthus sonchifolius: Constituents of the most active fractions . Chem. Biol. Interact, 1999, 185(2): 143- 152.
12. Dou D.Q., Kang T.G., Qiu Y.K., Tian F. Studies on the Anti-diabetic Constituents of the Leaves of Smallantus sonchifolius (Yacon) . Planta Med, 2008, 74: 71.
13. Lachman J., Fernandez E. C., Viehmannova I., Sulc M., Eepkova P. Total phenolic content of yacon (Smallanthus sonchifolius) rhizomes, leaves, and roots affected by genotype . New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 2007, 35(1): 117-123.
14. Valentova K., Moncion A., de Waziers I., Ulrichova J. The effect of Smallanthus sonchifolius leaf extracts on rat hepatic metabolism. Cell Biol. Toxicol, 2005, 20: 109-120.
15. Чекмарев П.А., Кононков П.Ф., Гинс В.К., Горюнова Ю.Д. Антиоксидантная активность листьев якона В сб. Роль физиологии и биохимии в интродукции и селекции овощных, плодово-ягодных и лекарственных растений. М. 2011: 350-352.
16. Lebeda A., Dolezalova I., Fernandez E., Viehmannova I. Yacon (Asteraceae: Smallanthus
17. sonchifolia) . In: Genetic resources, chromosome, engineering and crop improvement. Medicinal plants, 2012, 6: 641-702.
18. Дунич А.А., Дащенко А.В., Ляшук Н.И., Крысько И.В., Мищенко Л.Т. Влияние вирусов на содержание биологически активных соединений в растениях, обладающих сахароснижающими свойствами В сб. Молодежь и наука: модернизация и инновационное развитие страны Пенза, 2011, 1: 321-323.
19. Міщенко Л.Т., Дуніч А.А. Інтродукція нової лікарської рослини в Україні . Вісник аграрної науки, 2012, 8: 45-48 .
20. Міщенко Л.Т., Дуніч А.А., Дащенко А.В., Ляшук Н.І., Янішевська Г.С. (за ред. Л.І. Остапченко). Якон: технологія вирощування, збирання та зберігання посадкового матеріалу (Polimnia sonchifolia Poepp.&Endl.) . К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2012: 27.
21. Valentova K., Lebeda A., Dolezalova I., Jirovsky D., Simonovska B., Vovk I., Kosina P., Gasmanova N., Dzierchciarkova M., Ulrichova J. The biological and chemical variability of yacon. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2006, 54:1347-1352.
22. Milella L., Salava J., Martelli G., Greco I., Fernandez C.E., Viehmannova I. Genetic diversity between yacon landraces from different countries based on random amplified polymorphic DNAs. Czech Journal of Genetics and Plant Breeding, 2005, 41: 73-78.
23. Методика анализа фенольных соединений в овщных культурах: инструкт.-метод. Издание – М.: ФГНУ «Росинформагорех», 2010. – 48с.
24. Міжнародний контроль якості лікарських засобів «Антидіабетичний збір». Реєстр. посвідчення № UA/12981/01/01, видане наказом МОЗ України від 21.06.13 № 533.
25. Ехінацея пурпурова трава. Державна Фармакопея України. Харків: Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів 2009. 1(3): 184-185.
26. Valentova K., Ulricnova J. Smallanthus sonchifolius and Lepidium meyenii - prospective andrean crops for the prevention of chronic disease . Biomed Papers, 2003, 147(2): 119-130.
27. Castro A., Caballero M., Herbas A., Carballo S. Antioxidants in yacon products and effect of long term storage . Ciкnc. Tecnol. Aliment., Campinas, 2012, 32(3): 432-435.
28. Yan X., Suzuki M., Ohnishi-Kameyama M., Sada Y., Nakanishi T., Nagata T. Extraction and Identification of Antioxidants in the Roots of Yacon (Smallanthus sonchifolius) .J. Agric. Food Chem, 1999, 47(11): 4711–4713.
29. Campos D., Betalleluz-Pallardel I., Chirinos R., Aguilar-Galvez A., Noratto G., Pedreschi R. Prebiotic effects of yacon (Smallanthus sonchifolius Poepp. & Endl), a source of fructooligosaccharides and phenolic compounds with antioxidant activity. Food Chemistry, 2012, 135:1592-1599.
30. Bostid N.R.C. Yacon // Lost crops of the Incas: Little-known plants of the Andes with promise for worldwide cultivation, Washington: National Akademy Press, 1989: 115-123.
Review
For citations:
Gins M.S., Gins V.K., Kononkov P.F., Dunich A.A., Daschenko A.V., Mischenko L.T. FRUCTOSANS AND PHENOLIC COMPOUNDS OF YACON. Vegetable crops of Russia. 2015;(3-4):118-122. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-3-4-118-122