Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

STACHYS IS A PROMISING VEGETABLE CROP WITH OFFICINAL PROPERTIES. BIOCHEMICAL AND FARMACOLOGICAL PROPERTIES

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-3-4-108-112

Abstract

The biochemical content of stachys nodules is provided: dry matter -30,5%, among which proteins - 2,2%, amides - 1,7%, lipids- 0,2%, carbohydrates- 19 % (reducing sugars - 1,8%, cellulose - 2,1%, pectin - 1,9%. Stachys has big amount biologically active substances and antioxidants such as vitamin C, stachyose, phenolic compounds, flavonoids, and glycosides. Stachys also has micro- and macro-elements and mineral compounds, which play important role in physiological and metabolitic processes of plant and human.

About the Authors

M. S. Gins
Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production» 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14
Russian Federation


V. K. Gins
Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production» 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14
Russian Federation


P. F. Kononkov
Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production» 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14
Russian Federation


References

1. Коноков П.Ф., Бунин М.С., Кононкова. Новые овощные растения. // М.: Нива России. – 1992. – 112 с.

2. Коноков П.Ф., Пивоваров В.Ф., Гинс М.С., Гинс В.К. Интродукция и селекция овощных культур для создания нового поколения продуктов функционального действия. // М.:РУДН. – 2006. – 170 с.

3. Брежнев Д.Д., Кононков П.Ф. Стахис.//Овощеводство в субтропиках и тропиках. М.: Колос. 1977. – С. 223-224.

4. Кононков П.Ф. Стахис Ракушка. Авторское свидетельство.

5. Коноков П.Ф., Гинс В.К., Гинс М.С. и др. Стахис Бочонок. Авторское свидетельство №49083 от 16.01.2008 г.

6. Кононков П.Ф., Самохвалов А.Н., Лобиков Л.Д., Черемушкина Н.П., Ринкман С.Д. Технология выращивания и использования стахиса // М.: Агропромиздат. – 1989. – С.17.

7. Молчанова М.А., Туманян А.Ф., Хадеева Н.В. Овощной стахис: клональное микроразмножение, развитие и клубнеобразование in vitro// Теоретические и прикладные проблемы агропромышленного комплекса. – М.: Изд-во Техника, 2011; № 3 (11). – С. 31-34.

8. Кононков П.Ф., Гинс М.С., Молчанова М.А, Гинс Е.М., Гинс В.К. Стахис – перспективная овощная культура с лекарственными свойствами.// Овощи России. – 2015.¬– №3.– С.

9. Сапожников А.Б. Содержание аскорбиновой кислоты по методу иодометрического титрования // Труды Мордовского государственного университета, 1966. – С. 55-57.

10. Гинс М.С., Гинс В.К., Колесников М.П., Чекмарев П.А., Каган М.Ю. Методика анализа фенольных соединений в овощных культурах // М.: Росинформагротех. – 2010. – 48 с.

11. Гинс М.С., Гинс В.К., Байков А.А., Романова Е.В., Кононков П.Ф., Карлос Торрес Миньо, Лапо О.А. Методика анализа суммарного содержания антиоксидантов в листовых и листостебельных овощных культурах. . // М.:РУДН. – 2013. – 40 с.

12. Ермаков А.И. (ред.) Методы биохимического исследования растений Изд. 2-е, перераб. и доп. — Ленинград: Колос. Ленингр. отд-ние, 1972. – 456 с.

13. Трумпе Т.Е., Соколов С.Я., Белова Л.Ф., Бачинская А.И., Сакович Г.С., Алибеков С.Д. Фармакологические свойства стахиса. // Сборник научных трудов ВИАР. Состояние и перспективы исследований биологически активных веществ из растений и создание на их основе лекарственных препаратов. М., 1983. – С. 172-179.

14. Цепаева О.В., Минзанова С.Т., Миронова Л.Г., Зобов В.В., Миронов В.Ф., Гинс В.К. Стахиоза – биологически активный олигосахарид из Stachys Sieboldii Mig. // Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования. М.:РУДН., 2009. – Т.3. – С. 295-297.

15. Шмалько Н.А., Росляков Ю.Ф. Амарант в пищевой промышленности //. – Краснодар: Просвещение – Юг, 2011. – 489 с.

16. Голубкина Н.А., Кононков П.Ф., Гинс М.С., Гинс В.К., Щелкунов Л.Ф., Соколова А.Я. Адсорбция селена пищевыми волокнами // Всерос. научно-произ. конф. «Интродукция нетрадиционных и редких сельскохозяйственных растений». 1998. – Т. 1. – С. 34-36.

17. Дерканосова Н.М., Гинс В.К., Шеламова С.А., Сербулов Ю.С. Применение стахиса в производстве хлеба из смеси ржаной и пшеничной муки. // Нетрадиционные сельскохозяйственные, лекарственные и декоративные растения. 2003. – №1. – С. 101-110.

18. Гинс М.С., Колесников М.П., Гинс В.К., Кононков П.Ф. Методика анализа органической и минаральных (растворимой и полимерной) форм кремния в овощных культурах // М.:РУДН, 2012. – 37 с.

19. Коновалова Н.П., Дьячковская Р.Ф., Волкова Л.М., Кононков П.Ф. Антиметастатическое действие экстракта из клубней стахиса. // Тезисы I Межд. Симпозиума «Новые и нетрадиционные растения и перспективы их практического использования». 1995. 1-5 августа. Пущино. – С. 746-748.

20. Коновалова Н.П., Дьячковская Р.Ф., Волкова Л.М, Карцев В.Г., Доброхотов В.Г., Кононков П.Ф., Патент № 1811849 от 20 сентября 1993 Противоопухолевое средство.


Review

For citations:


Gins M.S., Gins V.K., Kononkov P.F. STACHYS IS A PROMISING VEGETABLE CROP WITH OFFICINAL PROPERTIES. BIOCHEMICAL AND FARMACOLOGICAL PROPERTIES. Vegetable crops of Russia. 2015;(3-4):108-112. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-3-4-108-112

Views: 1154


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)