Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

COMPOSITION OF ELEMENTS OF WINTER GARLIC (ALLIUM SATIVUM L.)

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-3-4-81-85

Abstract

Ten varieties of winter garlic were tested for ability to accumulate macroand microelements. Genotype dependence was revealed. The most valuable varieties Strelets, Odintsovskiy Yubileyniy, Podnebesniy, Zaokskiy, and Replikant are characterized by high yield and content of macro- and microelements. The varieties Zaokskiy and Strelets are recommended for next breeding program as an initial breeding material.

About the Authors

T. M. Seredin
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production» 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14
Russian Federation


A. F. Agafonov
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production» 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14
Russian Federation


L. I. Gerasimova
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production» 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14
Russian Federation


L. V. Krivenkov
Federal State Budgetary Scientific Research Institution «All-Russian Scientific Research Institute of vegetable breeding and seed production» 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectionnaya street, 14
Russian Federation


References

1. Блок Э. Химические основы биологического действия чеснока и лука. – 1985. – №5. – С.59- 65.

2. Голубкина Н.А., Фёдорова М.И., Степанов В.А., Надежкин С.М. Элементный состав пастернака (Pastinaka sativa L.).

3. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). - 5- ое изд., доп. и перераб. - М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.

4. Скальный А.В. Химические элементы в физиологии и экологии человека.-М.: Оникс 21 век. – 2004. – С.210.

5. Середин Т.М., Агафонов А.Ф., Кривенков Л.В. Межсортовые различия чеснока озимого (Allium sativum L.) по содержанию минеральных веществ//Интродукция, сохранение и использование разнообразия культурных растений. – Махачкала, 2014.

6. Hands E.S. Nutrients in Food. Wolters Kluwer Company Lippincott Williams & Wilkins-Philadelphia. 2000.

7. Голубкина Н.А., Федорова М.И., Степанов В.А., Надежкин С.М. Элементный состав пастернака (Pastinaka sativa L.)// Овощи России. - 2014. - №3 (24). - С.18-21.


Review

For citations:


Seredin T.M., Agafonov A.F., Gerasimova L.I., Krivenkov L.V. COMPOSITION OF ELEMENTS OF WINTER GARLIC (ALLIUM SATIVUM L.). Vegetable crops of Russia. 2015;(3-4):81-85. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-3-4-81-85

Views: 1305


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)