VARIETAL FEATURES OF CARROT PLANTS (DAUCUS CAROTA L.) IN THE CONTEXT OF INDIVIDUAL VARIATION OF QUALITATIVE TRAITS
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-3-4-44-47
Abstract
The results of evaluation of phenotypic individual variation of four cultivars (Nantskaya4, Moskovskaya zimnjaya A- 515, Marlinka, and Minor) and two hybrids (Mars F1, Gribovchanin F1) of carrot are presented. The genotype-dependence of variability of such traits as «diameter and high of leaves rosette», «leaves number», «length and width of leaf blade», «length and thickness of petiole», «length, diameter, and weight of roots» are shown. Utilization of data of phenotypic variability of studied traits for development of variety technologies of carrot is recommended. The insufficient informativeness of the coefficient of variability for estimation and selection of carrot forms for adaptivity is discussed.
About the Authors
E. G. DobrutskayaRussian Federation
O. V. Ushakova
Russian Federation
A. M. Smirnova
Russian Federation
References
1. Деревенских О.А, Леунов В.И. Основные направления селекции корнеплодов // Картофель и овощи. – 2010. – №5.– С. 22-23.
2. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта // Б.А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351с.
3. Жученко А.А. Адаптивный потенциал культурных растений. Кишинев. Штиинца, 1988. – С. 145-148.
4. Инструкция по апробации семеноводческих посевов овощных, бахчевых культур, кормовых корнеплодов и кормовой капусты. – М.: Издательство МСХА, 2001. – 74 с.
5. Лудилов В.А. Биологические основы первичного семеноводства овощных культур. // Методические указания по первичному семеноводству овощных и бахчевых культур. М.: 1991. – С. 4-13.
6. Пивоваров В.Ф., Добруцкая Е.Г. Экологические основы селекции и семеноводства овощных культур. - М.: 2000. – 592 с.
7. Сазонова Л.В., Власова Э.А. Корнеплодные растения (морковь, сельдерей, петрушка, пастернак, редис, редька). – Л.: Агропромиздат. Ленингр. отд-ние, 1990. – 296с.
8. Сенин И.В. и др.// С.-х. биология. – 1996. – №3.
9. Сиротин В.М. Изучение взаимодействия «генотип-среда» у овощного гороха в связи с задачами селекции на экологическую пластичность: Автореф. дис. канд. с.-х. наук. – Москва, 1989. – 18 с.
10. Тимин Н.И. Щербакова В.В. Изменчивость и наследуемость признаков моркови // Селекция овощных культур: сб. науч. тр. ВНИИССОК. – 1983. – С. 53-57.
11. Федорова М.И., Мугниев А.Ф. Исходный материал для селекции столовой моркови на продуктивность и качество // Селекция овощных культур: сб. науч. тр. ВНИИССОК. – 1983. – С. 13-21.
12. Федорова М.И., Е.Г. Добруцкая. Методы ускорения селекционного процесса // В кн. Методы селекции и семеноводства овощных корнеплодных растений (морковь, свекла, редис, дайкон, редька, репа, брюква, пастернак). – Москва, 2003. – С. 279-283.
13. Флерова Ж.И., Епихов В.А. // Селекция овощных культур: сб. науч. тр. ВНИИССОК. – 1984. – Вып.18.
14. Хангильдин В.В. О некоторых принципах моделирования признаков и свойств будущего сорта // Физиологические и биохимические аспекты гетерозиса и гомеостаз растений: сб. науч. тр. – Уфа, 1976. – С. 230-237.
Review
For citations:
Dobrutskaya E.G., Ushakova O.V., Smirnova A.M. VARIETAL FEATURES OF CARROT PLANTS (DAUCUS CAROTA L.) IN THE CONTEXT OF INDIVIDUAL VARIATION OF QUALITATIVE TRAITS. Vegetable crops of Russia. 2015;(3-4):44-47. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-3-4-44-47