RESULTS OF THE SELECTION OF BREEDING SAMPLES OF CARROT BASED ON BIOCHEMICAL COMPOSITION
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-1-53-56
Abstract
12 samples of carrot were analyzed for biochemical components in roots. 5 genotypes with high content of vitamin C, β-carotene, and total sugar were selected as genetic sources of high biochemical components.
Keywords
About the Authors
V. K. CherkasovaUkraine
62478, Ukraine, Kharkov area, Kharkov district, Merefa, p/о Selectionnoe, Institutskaja st.,1
O. N. Shabetya
Ukraine
62478, Ukraine, Kharkov area, Kharkov district, Merefa, p/о Selectionnoe, Institutskaja st.,1
References
1. Кретович В. А. Основы биохимии растений / В. А. Кретович. – М.: Высшая школа, 1980. – 448 с.
2. Сазонова Л. В. Корнеплодные растения: морковь, сельдерей, петрушка, пастернак, редис, редька / Л. В. Сазонова, Власова Э. А. – Ленинград: ВО Агропромиздат, 1990. – С. 260-267.
3. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / За ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. – Х.: Основа, 2001. – 369 с.
4. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта / Доспехов Б.А. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
5. Продукты переработки плодов и овощей // Методы определения витамина C: ГОСТ 24556-89 (межгосударственный стандарт). – [Дата введения в действиe – 1990-01-01].- M.: ИПК Издательство стандартов, 2003. – 10 с.
6. Продукты переработки плодов и овощей // Методы определения сухих веществ и влаги: ГОСТ 28561-90 (межгосударственный стандарт). – [Дата введения в действиe -1991-07-01]. – M.: ИПК Издательство стандартов, 2003. – 9 с.
7. Загальний цукор – методика МОЗ-2001.
8. Ермаков А.И. Методы биохимического исследования растений./ Ермаков А.И. – Л.: Агропромиздат, 1972. – С. 107-109.
Review
For citations:
Cherkasova V.K., Shabetya O.N. RESULTS OF THE SELECTION OF BREEDING SAMPLES OF CARROT BASED ON BIOCHEMICAL COMPOSITION. Vegetable crops of Russia. 2014;(1):53-56. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-1-53-56