Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

RESULTS OF THE SELECTION OF BREEDING SAMPLES OF CARROT BASED ON BIOCHEMICAL COMPOSITION

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-1-53-56

Abstract

12 samples of carrot were analyzed for biochemical components in roots. 5 genotypes with high content of vitamin C, β-carotene, and total sugar were selected as genetic sources of high biochemical components.

About the Authors

V. K. Cherkasova
Іnstitute of vegetables and melon growing national academy of agricultural sci ences of Ukraine
Ukraine

62478, Ukraine, Kharkov area, Kharkov district, Merefa, p/о Selectionnoe, Institutskaja st.,1



O. N. Shabetya
Іnstitute of vegetables and melon growing national academy of agricultural sci ences of Ukraine
Ukraine

62478, Ukraine, Kharkov area, Kharkov district, Merefa, p/о Selectionnoe, Institutskaja st.,1



References

1. Кретович В. А. Основы биохимии растений / В. А. Кретович. – М.: Высшая школа, 1980. – 448 с.

2. Сазонова Л. В. Корнеплодные растения: морковь, сельдерей, петрушка, пастернак, редис, редька / Л. В. Сазонова, Власова Э. А. – Ленинград: ВО Агропромиздат, 1990. – С. 260-267.

3. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / За ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. – Х.: Основа, 2001. – 369 с.

4. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта / Доспехов Б.А. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.

5. Продукты переработки плодов и овощей // Методы определения витамина C: ГОСТ 24556-89 (межгосударственный стандарт). – [Дата введения в действиe – 1990-01-01].- M.: ИПК Издательство стандартов, 2003. – 10 с.

6. Продукты переработки плодов и овощей // Методы определения сухих веществ и влаги: ГОСТ 28561-90 (межгосударственный стандарт). – [Дата введения в действиe -1991-07-01]. – M.: ИПК Издательство стандартов, 2003. – 9 с.

7. Загальний цукор – методика МОЗ-2001.

8. Ермаков А.И. Методы биохимического исследования растений./ Ермаков А.И. – Л.: Агропромиздат, 1972. – С. 107-109.


Review

For citations:


Cherkasova V.K., Shabetya O.N. RESULTS OF THE SELECTION OF BREEDING SAMPLES OF CARROT BASED ON BIOCHEMICAL COMPOSITION. Vegetable crops of Russia. 2014;(1):53-56. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-1-53-56

Views: 782


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)