SELENIUM ACCUMULATION BY BASIL PLANTS (OCINUM BASILICUM L.)
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-1-42-47
Abstract
Selenium accumulation level in basil plants is investigated. A direct correlation between selenium concentration and essential oil content is demonstrated for basil and other aroma plants. No correlation is found between selenium and flavonoids.
About the Authors
N. A. GolubkinaRussian Federation
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK,
Selectsionnaya st., 14
H. L. Malankina
Russian Federation
127550, Russia, Moscow, Timiryazevskaya st., 42
A. A. Solovieva
Russian Federation
127550, Russia, Moscow, Timiryazevskaya st., 42
O. V. Kosheleva
Russian Federation
127550, Russia, Moscow, Timiryazevskaya st., 42
L. V. Krivenkov
Russian Federation
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK,
Selectsionnaya st., 14
H. G. Dobrutskaya
Russian Federation
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK,
Selectsionnaya st., 14
References
1. Руководство по методам контроля качества и безопасности биологически активных добавок к пище. Федеральный центр Госсанэпиднадзора Минздрава России/М.,2004.-С.127-131.
2. Бавыкина Н.В. Выделение исходного материала перца сладкого сортотипа «Паприка» с высоким содержанием биологически активных вещества/Дисс. канд.с-х.н.-М.-2012.
3. Голубкина Н.А., Папазян Т.Т. Селен в питании. Растения, животные, человек/ М.,Печатный город. -2006.
4. Голубкина Н.А., Соколов Я.А. Биоритмы селена/ ВНИИССОК, 2012.- 65 c.
5. Голубкина Н.А, Киселева Т.В., Викторова Е.В., Курбакова О.В., Федорова М.И. Жирнокислотный состав масла семян сельдерейных //Гавриш. – 2010. – № 3.- С. 45-48.
6. Голубкина Н.А., Кроль Т.А., Стрелец В.Д., Киселева Т.В. Влияние селената натрия на накопление льняного масла и его жирнокислотный состав//Пищевая пром.- 2012.-№3.-С.28-30.
7. Голубкина Н.А., Агафонов А.Ф., Дудченко Н.С. Содержание микроэлементов в многолетних луках//Гавриш.-2009.-№5.-С.18-21.
8. Голубкина Н.А., Демьянова-Рой Г.Б., Жумаев А.Д. Динамика накопления селена плодами томата//Научные труды, посвященные 70-летию ВНИИО. -М., 2002.-Т.2.- С.44-45.
9. Голубкина Н.А., Старцев В.И., Темичев А.В. Перспективы использования китайской капусты в России//Межд. Научно-практическая конф. «Приоритетные направления в селекции и семеноводстве сельскохозяйственных растений в ХХI веке».-М.-2003.-С.528-531.
10. Маланкина Е.Л. Лекарственные эфиромасличные культуры/М.,РГАУ-МСХА им. Тимирязева.-2009.
11. Справочник Макканса и Уиддоусона. Химический состав и энергетическая ценность пищевых продуктов/Санкт-Петербург,Профессия.-2002.
12. Alfthan, G. A micromethod for the determination of selenium in tissues and biological fluids by single-test-tube fluorimetry//Anal. Chim. Acta. – 1984. -Vol. 65. – P. 187-194.
13. Beric, T., Nikolic B., Stanojevic J., Vukovic-Gacic B., Knezevic-vukcevic J. Protective effect of basil (Ocimum basilicum L.) against oxidative DNA damage and mutage-nesis//Food Chem. Toxicol.-2008.- Vol.46.-P. 724-732.
14. Broadley M.R., Willey N.J., Wilkins J.C., Baker A.J.M., Mead A, White P.J. Phylogenetic variation in heavy metal accumulation in angiosperms//New Phytologist.-2001.- Vol.152.-P.9-27.
15. Chamila, J., G. Naohiro, A. Tomako and W. Shun. Phenolics composition and antioxidant activity of sweet basil (Ocimum basilicum L.)//J. Agric. Food Chem.-2003-Vol.51-P.4442-4449. Gajula, D., Verghese M., Boateng J., Walker L.T., Shackelford L., Mentreddy S.R., Cedric S. Determination of total phenolics, flavonoids and antioxidant and chemo-preventive potential of basil (Ocimum basilicum L. and Ocimum tenuiflorum L.).//Int. J. Cancer Res.-2009.-Vol. 5.-P. 130-143.
16. Gulcin, I., M. Elmastas and H.Y.A. Enein. Determination of antioxidant and radical scavenging activity of basil (Ocimum basilicum L.) assayed by different methodologies. //Phytotherapy Res.-2007.-Vol. 21.-P. 354-361.
17. Hakkim, F.L., Shankar C.G., Girija S. Chemical composition and antioxidant property of holy basil (Ocimum sanctum L.) leaves, stems and inflorescence and their in vitro callus cultures//J. Agric. Food Chem.-2007.-Vol. 55.-P. 9109-9117.
18. Kim, D., Chun O., Kim Y., Moon H., Lee C.. Quantification of phenolics and their antioxidant capacity in fresh plums//J. Agric. Food Chem.-2003.-Vol. 51.-P. 6509-6515.
19. Loughrin, J.H., Kasperbauer M.J. Light reflected from colored mulches affects aroma and phenolic content of sweet basil (Ocimum basilicum L.) leaves//J. Agric. Food Chem.-2001.-Vol. 49.-P.1331-1335.
20. Mazza G., Miniati E. Anthocyanins in Fruits, Vegetables and Grain. 1993.Ist Edn., CRC Press, Boca Raton, FL., ISBN-10: 0849301726.
21. El Mehdawi AF, Quinn CF, Pilon-Smits EAH Selenium hyperaccumulators facilitate selenium tolerant neighbors via phytoenrichment and reduced Herbivory//Current Biol.-2011.-Vol.21.-P.1440-1449.
22. Prakash, J., Gupta S.K.. Chemopreventive activity of Ocimum sanctum seed oil//J. Ethnopharmacol. -2000.- Vol.72.-P. 2001-2011.
23. Simon, J., Morales M., Phippen W., Vieira F., Hao Z. Basil: A Source of Aroma Compounds and a Popular Culinary and Ornamental Herb. In: Perspectives of New Crops and New Uses, 1999. Janick, J. (Ed.). Ashs Press, P: 499-505.
24. Singelton, V.L., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M. Analysis of total phenolics and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagents//Methods Enzymol.-1999.-Vol. 299.-P. 152-178.
25. Suppakul, P., Miltz J., Sonneveld K., Bigger S.W. Antimicrobial properties of basil and its possible application in food packaging//J. Agric. Food Chem.-2003.-Vol. 51.-P. 3197-3207.
26. Umadevi, P. Radioprotective, anticarcinogenic, and antioxidant properties of the Indian holy basil, Ocimum sanctum (Tulasi)//Indian J. Exp. biol.-2001.-Vol. 39.-P. 185-190.
27. Zheljazkov VD, Craker LE, Xing http://www.sciencedirect.com/science/article/pii /S0098847205001012 – aff2 B. Effects of Cd, Pb, and Cu on growth and essential oil contents in dill, peppermint, and basil//Environmental and Experimental Botany.-2006.-Vol. 58 (Iss 1-3).- P.9-16.
Review
For citations:
Golubkina N.A., Malankina H.L., Solovieva A.A., Kosheleva O.V., Krivenkov L.V., Dobrutskaya H.G. SELENIUM ACCUMULATION BY BASIL PLANTS (OCINUM BASILICUM L.). Vegetable crops of Russia. 2014;(1):42-47. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-1-42-47