The activity of antioxidant system of red-colored plants of Amaranth during of short-term exposure in ultraviolet rays
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2009-1-33-35
Abstract
It was shown that short-term exposure of red colored plants in ultra -violet rays provoked the increase of activity of superoxide dismutase and contents of low molecu-lar-weight antioxidants. The compensatory dependence between a content of amaranthine and activity of betalain oxidase was discovered. It has been proven that resistance of Amaranth to ultra -violet rays can be used as a factor of selection to be chosen for breeding the initial Amaranth accessions with high antioxidant properties.
About the Authors
M. S. GinsRussian Federation
N. G. Gambarova
Russian Federation
References
1. Стржижовский А.Д Влияние ультрафиолетовой радиации повышенной интенсивности на растения: вероятные последствия разрушения стратосферного озона // Радиационная биология. Радиобиология. - 1999.- Т.39, №6. - С. 683-691.
2. Полесская О.Г. Растительная клетка и активные формы кислорода.-М.:КДУ, 2007. -139 с.
3. Дубров А.П. Генетические и физиологические эффекты действия ультрафиолетовой радиации на высшие растения.// М.: Наука, 1968.- 250 с.
4. Wellmann E. UV Radiation in photomorphogenesis //Biochem.New.Ser.B.H.,NY: Springer. 1983.V, 168. P. 745-756.
5. Гинс М.С. Биологически активные вещества амаранта. Амарантин: свойства, механизмы действия и практическое использование. -М.:РУДН, 2002. -183с.
6. Гинс М.С. Амарантин - новый участник окислительного стресса у растений амаранта. // Труды V Межд. Симп. "Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования". М. Пущино, 2003.-Т.3.- С. 44-47.
7. Lichtenthaler H.K., Welburn A.R. // Biochem. Soc. Trans. - 1983. - V.11 №6.
8. Piattellim., Giudicide Nicoba M., Cartrogiovanni V, // Phytochemistry. -1969. - V 8. - №6.
9. Giannopolitis C.N., Ries S.K. // Plant physiol. - 1997, V 5, 9- №2.
10. Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений. М., - 1985.
11. Kumur C.N., Kowles N. //Plant physiol., 1993, V. 102.
12. Lowzy O.H. Rosebronch N., Farr A.L., Randall R.I. // I. Biol. - 1951. - V. 193.
Review
For citations:
Gins M.S., Gambarova N.G. The activity of antioxidant system of red-colored plants of Amaranth during of short-term exposure in ultraviolet rays. Vegetable crops of Russia. 2009;(1):33-35. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2009-1-33-35