Perennial onion is a plant of nourishing and medicinal properties
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2009-1-25-30
Abstract
Vegetables are a source of vitamins, salts, acids, carbohydrates and biologically active substances which are necessary for human's vital function. Academician Pavlov I.V. asserted that life expectancy of human can be one third longer by daily consumption of fresh vegetable. The nourishing values of vegetables are composed not only of high content of carbohydrate and proteins, but also there is an extremely useful source of vitamins and ferments, microelements and biologically active substances. It should be mentioned that some of necessary substances can dissociate or transform under the thermal condition in another ones, sometime, not accessible chemical forms. Taking this into account the human's food must be enriched by vegetables that bring natural consistencies of substances. The perennial onion can be used as a vegetable with all these qualities.
About the Authors
A. F. AgafonovRussian Federation
N. S. Dudchenko
Russian Federation
N. A. Golubkina
Russian Federation
References
1. Агафонов А.Ф., Дубова М.В. Использование видового разнообразия рода Allium L. в селекции // Селекция и семеноводство овощных культур в 21 веке. Доклады международной научно-практической конференции.- М.: 2000.-Т.1. - С. 85-87.
2. Авцын А.П. и др. Микроэлементозы человека. - М.: Медицина, 1993. - 496 с.
3. Войнар А.И. Биологическая роль микроэлементов в организме животных и человека. - М.: Высшая школа, 1960. - 544 с.
4. Голубев В.Ф., Голубкина Н.А., Горбунов Ю.Н. Минеральный состав диких луков и их пищевая ценность. //Прикладная биохимия и микробиология. - 2003.- Т. 39. -№5. - С. 602-606.
5. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. - 5-е изд. - М.: Агропромиздат, 1985. - 351 с.
6. Ермаков В.В. Субрегионы и биогеохимические провинции СССР с различным содержанием селена // Труды Биогеохимической лаборатории АН СССР - 1978.- Т. 15.- С. 54-57.
7. Ильин В.Б. Тяжелые металлы в системе почва-растение. -Новосибирск: Наука, 1991.
8. Кабата-Пендиас З.А., Пендиас Х. Микроэлементы в почве и растениях. - М.:Мир, 1989. - 439 с.
9. Казакова А.А. Многолетние луки. - Л.: «Колос», 1966.- 61с.
10. Ковальский В.В. Геохимическая экология. - М.: Изд-во АН СССР, 1974.- 300с.
11. Малугина Л.Г. Биологические особенности и некоторые приемы возделывания лука слизуна: Автореф. дисс...канд. с.-х. наук. - М, 1968.- 37 с.
12. Методические указания по селекции луковых культур. - М.: 1997. - 125 с.
13. Скальный А.В. Химические элементы в физиологии и экологии человека. - М.: Оникс 21 век, Мир, 2004. - 216 с.
14. Торшин С.П. и др. Селен в депонирующих средах Нечерноземной зоны Европейской части России и агрохимический метод коррекции дефицита селена// Экология. -1996.- №4. - С. 253-258.
15. Ширина Л.И., Мазо В.К. Минеральные вещества в питании человека. Марганец: всасывание и биодоступность // Вопросы питания.- 2006.- Т.75.- N 5. - С. 4-14.
16. Ягодин Б.А. и др. Содержание селена в растениях укропа и редиса при различных дозах селенита натрия // Известия ТСХА. -1992.- №3.- С. 54-57.
17. Alfihan G. // Anal. Chim. Acta. 1984. V. 165. P. 187-194.
18. Снiтинський В.В.; Сологуб Л.I.; Антоняк Г.Л.; Копачук Д.М.; Герасимiв М.Г. Бiологiчна роль хрому в органiзмi людини i тварин // Укр.биохим.журн. - 1999.- Т.71.- N2.- С. 5-9.
19. Selenium in medicine and biology: Proc 2-nd Intern. Congr. on Truce Elements in Medicine and Biology / Eds Neve J., Favier A. Berlin. NY: De Gruyter. 1989. V. 19. 419 p.
20. Zingaro R.A., Copper W. Ch. (eds.). Selenium. - N.Y.: Van Nostrand Reinhold Company, 1974. 835p.
Review
For citations:
Agafonov A.F., Dudchenko N.S., Golubkina N.A. Perennial onion is a plant of nourishing and medicinal properties. Vegetable crops of Russia. 2009;(1):25-30. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2009-1-25-30