Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

VARIETAL DIVERSITY OF WINTER GARLIC CCORDING TO RADIONUCLIDES ACCUMULATION IN CONDITIONS OF THE NON-CHERNOZEM ZONE

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-4-48-51

Abstract

The results of evaluation of 5 varieties and 16 accessions from the collection of winter garlic (Allium sativum L.) based on the level of accumulation of cesium-137 and strontium-90 in condition of the Moscow region are shown.

About the Authors

T. M. Seredin
Federal State Budgetary Scientific Institution All-Russian Scientific Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14
Russian Federation


A. V. Soldatenko
Federal State Budgetary Scientific Institution All-Russian Scientific Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14
Russian Federation


E. G. Dobrutskaya
Federal State Budgetary Scientific Institution All-Russian Scientific Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14
Russian Federation


A. F. Agafonov
Federal State Budgetary Scientific Institution All-Russian Scientific Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14
Russian Federation


L. I. Gerasimova
Federal State Budgetary Scientific Institution All-Russian Scientific Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, p. VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14
Russian Federation


References

1. Бекузарова С.А. Чеснок – экологически безопасная культура.// Картофель и овощи. - 2007. - № 8. - С.20.

2. Богачёва И.Н Проблемы получения качественной с.-х. продукции в зонах экологического благополучия // Экологические проблемы с.-х. и производства качественной продукции/ М., 1999. - С.19-21.

3. Борисов В.А., Литвинов С.С., Романова А.В. Качество и лёжкость овощей. Москва, 2003. - С.23, 48-50.

4. Горбылёва А.И., Чернуха Г.А. Влияние способов внесения удобрений на накопление радионуклидов в растительной продукции// Основные направления получения экологически чистой продукции растениеводства: Тезисы докладов. Горки, 1992. - С. 155-156.

5. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). 5-ое изд., доп. и перераб. – М.: Агропромиздат, 1985. - 351 с.

6. Жишкевич М.М. Влияние видового и сортового состава овощных и пряно- вкусовых культур на накопление ими радионуклидов// Овощеводство. - Мн., 1998. - Выпуск 10. - С 140 - 145.

7. Кабата-Пендиас А., Пендиас Х. Микроэлементы в почвах и растениях. – М.: Мир. - 1989. -290 с.

8. Нарушев В.Б., Давелян А.Б. Выращивание экологически чистой продукции растениеводства в условиях техногенного загрязнения территорий // Химическое загрязнение среды обитания и проблема экологической реабилитации нарушенных экосистем: Сборник материалов Всероссийской научно-практической конференции. Пенза, 2003. - С.107-109.

9. Пивоваров В.Ф., Добруцкая Е.Г., Солдатенко А.В., Кривенков Л.В., Сычёв С.М., Скорина В.В., Кильчесвский А.В. Рекомендации по снижению содержания радионуклидов в товарной части урожая овощных и пряно-вкусовых культур (экологическая селекция, технологические способы). М., 2005. - 16 с.


Review

For citations:


Seredin T.M., Soldatenko A.V., Dobrutskaya E.G., Agafonov A.F., Gerasimova L.I. VARIETAL DIVERSITY OF WINTER GARLIC CCORDING TO RADIONUCLIDES ACCUMULATION IN CONDITIONS OF THE NON-CHERNOZEM ZONE. Vegetable crops of Russia. 2014;(4):48-51. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-4-48-51

Views: 893


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)