ADAPTIVITY EVALUATION OF PEA VARIETIES SUITABLE F OR FREEZING IN THE SOUTHWEST-ERN OF CENTRAL CHERNOZEM ZONE
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-4-42-47
Abstract
The characteristics of adaptability of 24 pea varieties to justify the use of the assortment in the technology of conveyor cultivation of raw green peas for freezing in conditions of the south-west of the CCZ is presented.
Keywords
About the Authors
A. S. ShulpekovRussian Federation
S. M. Sirota
Russian Federation
E. G. Dobrutskaya
Russian Federation
E. P. Pronina
Russian Federation
References
1. Шульпеков, А.С. Подбор сортов и совершенствование элементов технологии выращивания гороха овощного для заморозки в условиях юго-запада ЦЧР. Автореф. дисс. на соискание ученой ст. кандидата с.-х. наук. – М. – 2013. – 21 с.
2. Белик, В.Ф. Методика полевого опыта в овощеводстве и бахчеводстве / В.Ф. Белик, В.Ф. Рубин, Д.Е. Лукьяненко, и др.; ред. В.Ф. Белик, Г.А. Бондаренко. – М.: НИИОХ. – 1979. – 210 с.
3. Кильчевский, А.В. Оценка адаптивной способности и стабильности сортов и гибридов овощных культур в экологическом сортоиспытании. / А.В. Кильчевский; Л.В. Хотылева // Методические указания по экологическому испытанию овощных культур в открытом грунте. Часть II. – М. – 1985. – С.43-56.
4. Кильчевский, А.В. Взаимодействие генотипа и среды в селекции растений. Автореф. дисс. на соискание ученой степени доктора с.-х. наук. – СПб. – РАСХН, ВИР. – 1993. – 41 с.
5. Кравченко, Р.В. Агробиологическое обоснование получения стабильных урожаев зерна кукурузы в условиях степной зоны Центрального Предкавказья: Монография / Ставрополь. – 2010. – 208 с.
Review
For citations:
Shulpekov A.S., Sirota S.M., Dobrutskaya E.G., Pronina E.P. ADAPTIVITY EVALUATION OF PEA VARIETIES SUITABLE F OR FREEZING IN THE SOUTHWEST-ERN OF CENTRAL CHERNOZEM ZONE. Vegetable crops of Russia. 2014;(4):42-47. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-4-42-47