Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

Reviving of seed production and industrial processing of fresh grains of pea

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2008-1-2-67-69

Abstract

Reviving and developing of pea seed production have become the task of state priority. Due to this in Russia for a demand for fresh pea there should be occupied not less than 100 thousand hectares of sowing area. At present time the seed demand is 30 thousand tons. At All-Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production the elite seed production is carried on for 15 cultivars. These cultivars cover 5 groups of maturity and it enables to provide the raw material of pea for processing during 30 days. The different terms of sowing used prolong the processing up to 45 days.

About the Authors

S.M. Sirota
ГНУ Всероссийский НИИ селекции и семеноводства овощных культур
Russian Federation


N.S. Ziganok
ГНУ Всероссийский НИИ селекции и семеноводства овощных культур
Russian Federation


References

1. Литвинов С.С., Лудилов В.А. Как вывести семеноводство овощных культур из кризиса. //Картофель и овощи. 2000, №1, С. 26-27.

2. Журавкова Г.П. Первичное и элитное семеноводство гороха овощного использования./ Методические рекомендации. Верхняя Хава. 2005. 27с.

3. Задорин A.M. Исходный материал и методы селекции гетерофильной формы гороха. / Автореф. дис. на соиск. уч. ст. канд. с.-х. наук. Орел. 2005, 23с.

4. Цыганок Н.С. Семеноводство овощного гороха. /Аграрная наука. 2002, №Ю, С. 20-21.

5. Цыганок Н.С. Возобновить производство отечественных консервов «Зеленый горошек» и семеноводство. / Науч. тр. ВНИИССОК и СКООС (к Международному совещанию по семеноводству). М., 2001, С.71-75.

6. Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию. Том

7.

8. Сорта растений. М., 2007, С. 77-79.

9. Цыганок Н.С. Возродить семеноводство овощных бобовых культур. //

10.

11. Достижения науки и техники АПК. 2001, №12, С. 39-41.


Review

For citations:


Sirota S., Ziganok N. Reviving of seed production and industrial processing of fresh grains of pea. Vegetable crops of Russia. 2008;(1-2):67-69. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2008-1-2-67-69

Views: 349


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)