Preview

Vegetable crops of Russia

Advanced search

STUDY OF PERSPECTIVE MODELS OF PEA AS GENETIC SOURCES IN BREEDING FOR QUALITY AND PRODUCTIVITY

https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-1-30-34

Abstract

The  green pea collection  consisting  of 277 samples  varied in geographical  distance,  quantity, and quality traits was evaluated. The samples  with agronomic valuable traits were selected.  The starch  grains in selected  green pea samples were studied. The molecular analysis of these samples was conducted. The selected samples were used for the reciprocal crossing.  The pattern inheritance  of hybrids F1 was studied.

About the Authors

I. M. Kaigorodova
All Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14
Russian Federation


E. P. Pronina
All Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14
Russian Federation


O. N. Pishnaya
All Russian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14
Russian Federation


References

1. Епихов В.А. Методические указания по созданию дружносозревающих сортов овощного гороха консервного использования / В.А. Епихов . – Москва. – 1989. – 16 с.

2. Епихов В.А. Селекция и семеноводство овощных бобовых культур // В.А. Епихов, Н.А. Самарин, А.М. Дрозд и др. // Методические указания и рекомендации по селекции и семеноводству овощных бобовых и капустных культур. – М. – 2001. – С. 4-59.

3. Ломачинский, В.А. Требования к качеству зелёного горошка для консервирования, замораживания и сушки / В.А. Ломачинский, Е.Я. Мегердичев // Сб. науч. тр.: Селекция и семеноводство овощных культур. ГНУ ВНИИССОК.,М.,2009.,С.99-103.

4. Лукашевич, Н.П. Создание новых сортов овощного гороха в Республике Беларусь / Н.П. Лукашевич, А.Г. Якупенко, Л.Ф. Крайко, Л.А.Заливако // С/х проблемы и перспективы. Гродно, 2004. – Т.3. – Ч.2. – С. 45-48.

5. Пивоваров, В.Ф. Состояние и перспективы развития селекции и семеноводства овощных бобовых культур / В.Ф. Пивоваров, Л.К. Гуркина // Сб. науч. тр.: Селекция и семеноводство овощных культур. ГНУ ВНИИССОК. – М. – 2009. – С. 9 – 27.

6. Пронина Е.П. Основные направления селекции гороха овощного / Е.П. Пронина, И.П. Котляр, В.А. Ушаков // Сб. науч. тр.: Селекция и семеноводство овощных культур. ГНУ ВНИИССОК. – М., 2009. – С. 115-120.

7. Тимина Л.Т. Селекция и семеноводство овощных бобовых культур // В.А. Епихов, Н.А. Самарин, А.М. Дрозд и др. // Методические указания и рекомендации по селекции и семеноводству овощных бобовых и капустных культур. – М. – 2001. – С. 4-59.

8. Greeninfo.ru / vegetables / pisum – sativum.html.


Review

For citations:


Kaigorodova I.M., Pronina E.P., Pishnaya O.N. STUDY OF PERSPECTIVE MODELS OF PEA AS GENETIC SOURCES IN BREEDING FOR QUALITY AND PRODUCTIVITY. Vegetable crops of Russia. 2013;(1):30-34. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-1-30-34

Views: 1024


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9146 (Print)
ISSN 2618-7132 (Online)