STUDY OF PERSPECTIVE MODELS OF PEA AS GENETIC SOURCES IN BREEDING FOR QUALITY AND PRODUCTIVITY
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-1-30-34
Abstract
The green pea collection consisting of 277 samples varied in geographical distance, quantity, and quality traits was evaluated. The samples with agronomic valuable traits were selected. The starch grains in selected green pea samples were studied. The molecular analysis of these samples was conducted. The selected samples were used for the reciprocal crossing. The pattern inheritance of hybrids F1 was studied.
About the Authors
I. M. KaigorodovaRussian Federation
E. P. Pronina
Russian Federation
O. N. Pishnaya
Russian Federation
References
1. Епихов В.А. Методические указания по созданию дружносозревающих сортов овощного гороха консервного использования / В.А. Епихов . – Москва. – 1989. – 16 с.
2. Епихов В.А. Селекция и семеноводство овощных бобовых культур // В.А. Епихов, Н.А. Самарин, А.М. Дрозд и др. // Методические указания и рекомендации по селекции и семеноводству овощных бобовых и капустных культур. – М. – 2001. – С. 4-59.
3. Ломачинский, В.А. Требования к качеству зелёного горошка для консервирования, замораживания и сушки / В.А. Ломачинский, Е.Я. Мегердичев // Сб. науч. тр.: Селекция и семеноводство овощных культур. ГНУ ВНИИССОК.,М.,2009.,С.99-103.
4. Лукашевич, Н.П. Создание новых сортов овощного гороха в Республике Беларусь / Н.П. Лукашевич, А.Г. Якупенко, Л.Ф. Крайко, Л.А.Заливако // С/х проблемы и перспективы. Гродно, 2004. – Т.3. – Ч.2. – С. 45-48.
5. Пивоваров, В.Ф. Состояние и перспективы развития селекции и семеноводства овощных бобовых культур / В.Ф. Пивоваров, Л.К. Гуркина // Сб. науч. тр.: Селекция и семеноводство овощных культур. ГНУ ВНИИССОК. – М. – 2009. – С. 9 – 27.
6. Пронина Е.П. Основные направления селекции гороха овощного / Е.П. Пронина, И.П. Котляр, В.А. Ушаков // Сб. науч. тр.: Селекция и семеноводство овощных культур. ГНУ ВНИИССОК. – М., 2009. – С. 115-120.
7. Тимина Л.Т. Селекция и семеноводство овощных бобовых культур // В.А. Епихов, Н.А. Самарин, А.М. Дрозд и др. // Методические указания и рекомендации по селекции и семеноводству овощных бобовых и капустных культур. – М. – 2001. – С. 4-59.
8. Greeninfo.ru / vegetables / pisum – sativum.html.
Review
For citations:
Kaigorodova I.M., Pronina E.P., Pishnaya O.N. STUDY OF PERSPECTIVE MODELS OF PEA AS GENETIC SOURCES IN BREEDING FOR QUALITY AND PRODUCTIVITY. Vegetable crops of Russia. 2013;(1):30-34. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-1-30-34