CORRELATION FEATURES BETWEEN QUANTITATIVE TRAITS OF THE PARENTAL FORMS AND HYBRIDS OF THE FIRST GENERATION OF PEA
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-1-26-29
Abstract
The number of correlations on vegetable peas depends on the length of the growing period, and the adaptive capacity of the samples. In F1 hybrids manifestation of «t» correlations is increasingly close to their parents.
About the Authors
I. P. KotlyarRussian Federation
E. G. Dobrutskaya
Russian Federation
References
1. Ацци Д. Сельскохозяйственная экология. М.,Л., 1932.
2. Бурдун А.М., Гуйда А.Н. //Вопросы селекции зерновых, зернобобовых культур и трав. Тр. Краснодарского НИИСХ. ,1977. ,Вып. 14.
3. Ващенко А.П., Фокина Е.М. Использование корреляционных связей между селекционно,генетическими показателями в селекции сои с нетипичными формами// Вестник РАСХН. – 2012. – №5. – С.30,32.
4. Гнейм А.Р. Закономерности кодификационной и генотипической изменчивости хозяственно важных признаков у гороха и их взаимосвязи при гомозиготности и гетерозиготности растений. Автореф. канд. дисс. – 1981.
5. Пивоваров В.Ф., Бондарева Л.Л., Добруцкая Е.Г. //Адаптивность и гомеостатичность сортов и гибридов капусты белокочанной генофонда ВНИИССОК. Вестник РАСХН. – 2012. – №5. – С.59,61.
6. Пивоваров В.Ф., Добруцкая Е Г. Экологические основы селекции и семеноводства овощных культур. ,2000
7. Сенин И.В. и др.//С.,х. биология. – 1996. ,№3.
8. Стрельцова Т.А., Добруцкая Е. Г. Сортовое разнообразие адаптивности картофеля по урожайности в Горном Алтае.//Вестник РАСХН. – 2008. – №6. – С.59,61.
9. Флёрова Ж.И., Епихов В.А. //Селекция овощных культур. Сб.науч.тр. ВНИИССОК. – 1984. ,Вып.18.
10. Цитленок С.И. и др. //Науч. докл. высшей школы. Биология науки. – М.,1975., №7.
11. Jatasra D.S., Peroda R.S., //Cereal Res. Communic. Szeged. ,1978. ,V6. ,№1.
Review
For citations:
Kotlyar I.P., Dobrutskaya E.G. CORRELATION FEATURES BETWEEN QUANTITATIVE TRAITS OF THE PARENTAL FORMS AND HYBRIDS OF THE FIRST GENERATION OF PEA. Vegetable crops of Russia. 2013;(1):26-29. (In Russ.) https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-1-26-29